СУСЕДНЕ општине Кула и Оџаци у Западнобачком округу заједнички ће реконструисати пут Крушчић - Бачки Грачац, који их је деценијама спајао, а потом годинама раздвајао, јер је био препун кратера, због чега није могао да послужи ни као пољски друм. У току је трећа фаза санације ове саобраћајнице, дуге око шест километара, коју су потпуно разорили камиони ангажовани за превоз шећерне репе са њива до фабрика.

У првој фази је пре четири године кулски Завод за изградњу издвојио 4.150.000 динара и реконструисао трасу од 900 метара на својој територији, чиме је практично кренуо у сусрет Оџачанима, који су пре три године од Бачког Грачаца према Крушчићу пресвукли асфалтом 3,3 километра оштећеног пута. За тај посао је Влада Војводине обезбедила 34 милиона динара, а општина Оџаци 48 милиона.

Председници општина Кула и Оџаци Дамјан Миљанић и Латинка Васиљковић, који су ових дана обишли радове на путу Крушчић - Бачки Грачац, најавили су да би саобраћајница требало да буде потпуно обновљена до краја јуна. Асфалтирају се 974 метра пута на подрују кулске и 724 метра у атару оџачке општине. Укупна вредност инвестиције у овој, последњој фази је 47,2 милиона динара, од чега је кулска локална самоуправа издвојила 25,9, а оџачка 21,3 милиона.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кула: Ваде коцке са коловоза четврти пут


- Крушчић, који је због баријере према Бачком Грачацу био последња станица за аутобусе који су овамо стизали из Црвенке, јер нису могли да продуже даље, постаће захваљујући обновљеној саобраћајници транзитно насеље, чији ће житељи брже стизати до Оџака и Сомбора и добити везу од свега тридесетак километара до Луке Богојево и границе са Хрватском - нагласио је Миљанић.

Он је рекао да ће реконструисани пут бити од великог значаја за привреднике у кулској општини, али и за грађане из ове средине, јер многи од њих раде у канадској фабрици "Магна" у Оџацима.

Латинка Васиљковић и Миљанић


Васиљковићева је казала да су грађани с правом негодовали због запостављања најкраћег пута између оџачке и кулске општине, који ће, кад буде потпуно реновиран, растеретити уличне коловозе у Бачком Грачацу, Лалићу и Оџацима тешких камиона натоварених шећерном репом. Она је истакла и да ће обновљени правац имати регионални значај, јер ће бити пречица становницима оџачке општине до ауто-пута Суботица - Нови Сад, односно европског пута Е-75.


ПРОШИРЕЊЕ И ОДВОДНИ КАНАЛИ

ПУТ Бачки Грачац - Крушчић не само што ће добити нов асфалт, него ће и бити проширен са четири на шест метара. Биће уређене и банкине и направљени одводни канали за атмосферску воду која је остајала на коловозу и појачавала његово пропадање.