ПОСЛЕ јаких киша вода се из већине поплављених подручја у централној и западној Србији повлачи, али је у неким местима, попут Сирче, је и даље критично. У општини Лучани вода се повлачи, а наредних дана биће утврђене штете које су нарочито задесиле Драгачево, где се појавило и клизиште.

У помоћ угроженим грађанима укључила се и Војска Србије, на позив Штаба за ванредне те општине.

Велика штета нанета је и Краљеву, где је поплављено је више од 400 кућа и објеката, оштећено или потпуно уништено 16 мостова, а саобраћај је прекинут на 20 путних праваца.

Посебно је тешка ситуација у месту Сирча, где су, по улицама угинуле животиње, а недостаје и основних животних намирница.

Рашка, Јошаница, Трнавица и Дежевска повукле су се у своја корита и ситуација у Новом Пазару је, и поред нових падавина, знатно боља него у понедељак. Међутим, нови проблем Новопазараца је што је пола града без воде.

Киша и бујице су замутиле реку Рашку до тог степена да филтерско постројење "Водовода и канализације" ради са тек половином капацитета прераде сирове воде, због чега су житељи виших делова Новог Пазара од јуче без воде.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БЈЕЛИЦА РАЗОРИЛА ДОМОВЕ: Бујица нам прошла кроз кућу, вода нас подигла до плафона!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВОДА НОСИ, ЉУДИ БЕЖЕ: Реке и потоци поплавили Драгачево, Краљево, Нови Пазар, Кнић, Трстеник

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПУСТОШ ОКО КРАЉЕВА: Домаћинства одсечена од света, не знају где ће са малом децом

09:03 - УЖАС КОД ТРСТЕНИКА: НЕСТАО ЧОВЕК ИЗ ПОПЛАВЉЕНОГ СЕЛИШТА, ПОТРАГА У ТОКУ


Мештанин В.Ц. (60)из Селишта код Трстеника, где се већ три дана води борба са поплавама, нестао је синоћ када је кренуо да обиђе њиву, сазнају “Новости”. Према првим информацијама са терена, нестанак овог пољопривредника пријављен Полицијској управи Крушевац и потрага је у току.

- Са намером да обиђе своје имање и то због поплава са којим се бори цео крај, В.Ц. је кренуо на трактору, али му се губи траг у атару насељеног места Селиште - открива незванично извор “Новости”. - Припадници МУП,али и мештани трагају за несталим. Ни трактору којим је управљао за сада нема трага.

Већи део Селишта је практично под водом и многи страхују од најгорег сценарија. У овом месту код Трстеника, још у понедељак у раним јутарњим сатима,због бујања Риљачке реке директно је било угрожено 80 кућа. Ситуација се јуче погоршала, јер је река до теме мере надошла да је достигла ниво моста. (С. БАБОВИЋ)

09:24 - ПОПЛАВЉЕНО ВИШЕ ОД 600 ОБЈЕКАТА И ЕВАКУИСАНО 312 ЉУДИ, ВОДА СЕ ПОВЛАЧИ

У ОПШТИНАМА у којима је проглашена ванредна ситуација поплављено је више од 600 објеката и евакуисано 312 људи, каже начелник Управе за ватрогасно-спасилачке јединице и цивилну заштиту при МУП-у Горан Николић.

Он је за Тањуг рекао да је последња евакуација била јуче пре подне, да се сада ради на испумпавању воде и санацији терена.

"Полако се смирује ситуација, воде се враћа у корита. Надамо се да ће остати тако, бар су такве најаве РХМЗ", нагласио је он и додао да ће екипе остати на терену док се све не санира.

На питање каква је ситуација у Сирчи код Краљева и да ли је тачно да угинуле стоке има по улицама, Николић каже да су њихове екипе на терену, али да од њих нису добили податак да је ситуација драматична.

"У Сирчи и околини Краљева било је доста проблема, тамо је и доста мостова однето, али за стоку немамо податке. Предстоји излазак ветеринарске комисије на терен, у свим поплављеним местима ради се дезинфекција објеката и улица преко локалних штабова за ванредне ситуације", појаснио је он.

09:29 - БЕОГРАД: НЕМА ОПАСНОСТИ ОД ИЗЛИВАЊА РЕКА

Ситуација у Београду је стабилна и, на основу тренутних података, нема опасности од изливања Саве и Дунава, изјавио је данас градоначелник Београда Зоран Радојичић.
Радојичић је, ипак, за ТВ Прва истакао да се, према метеоролошким прогнозама, очекују нове падавине и упозорио на мање ризике код Небојшине куле, где је на снази ванредна одбрана од поплава.

"Ту ће бити предузете додатне мере обезбеђења, али без обзира на то, очекујемо да неће бити већих изливања и већих проблема", рекао је Радојичић и подсетио да је Штаб за ванредне ситуације предузео је додатне и ванредне мере обезбеђивања од поплава и изливања река у Србији.

фото З.Јовановић

Градски секретар за послове одбране и ванредних ситуација Дарко Главаш рекао је да се сутра очекује врх поплавног таласа и да ће се код Куле Небојша спроводити ванредна одбрана од поплава, што је, наводи, уобичајена ситуација сваке године и некада траје и дуже од месец дана. Он је рекао да ће у поподневним сатима бити затворена водена рампа код Куле Небојша. Како каже, очекује се да кота на Сави пређе и 520, а на Дунаву 555 до 560.

11:25 - ПОПЛАВЉЕН ВИСЕЋИ МОСТ НА ВЕЛИКОЈ МОРАВИ

На висећем мосту преко Велике Мораве, између села Војска у општини Свилајнац и села Багрдан у Јагодини, завршени су радови на поправци газишта и дрвене конструкције, који су коштали више од пола милиона динара.

На висећем мосту, дугом око 200 метара, који становницима овог краја служи око 60 година, мајстори су променили поломљене и дотрајале даске и прагове.

Осим пешака, преко висећег моста, који је један од ретких у Европи и свету, користе и аутомобили и трактори, иако постоје знаци да је саобраћај преко моста забрањен за тракторе.


фото Танјуг

Мост је и на једној и на другој обали реке причвшцен челичним сајлама.

"Реч је о редовној санацији моста, у рано пролеће, а општина сваке године, два пута, у јесен и пролеће, пред велике пољске радове, обавља поправку моста. Свака поравка кошта између 500.000 и 600.000 динара", рекао је данас Тањугу председник општине Свилајнац Предраг Милановић.


фото Танјуг

Мост су, запислали су хроничари, шездесетих година изградиле јединице Југословснске народне армије.

Пројектовао га је капетан Предраг Јовановић, а изградила инжењеријска јединица мајора Михајла Милутиновића.

12:16 - ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА НА ДЕЛУ ОПШТИНЕ ЉИГ

Због обилних падавина које су изазвале поплаве, оштећења и одроне на локалним путевима те угрозиле стамбене, економске и објекте инфраструктуре, на делу општине Љиг проглашена је ванредна ситуација. Најтеже је у селима Бранчић, Ивановци, Гукош, Дићи, Доњи Бањани, Штавица, Кадина Лука и Славковица.


Бујица је продрла у кућу и помоћне објекте породице Миленка Стојнића у Бранчићу код Љига. Овом домаћинству поплављена је нова кућа, јер им је стара, пре неколико година, потпуно уништена када се, након јаких киша, појавило клизиште.


фото Б.Пузовић


- Поново смо преживели исте страхоте, да ћемо преко ноћи опет да останемо без крова над главом, овога пута због поплаве – каже Слађана Стојнић. - Вода је изненада, одједном надошла, носила је све пред собом. Једва смо некако успели да спречимо да бујица не продре у кућу, јер је већ била дошла до улазних врата.


(Б. П.)

12:25 - ВАНРЕДНО У ДЕСПОТОВЦУ

Штаб за ванредне ситуације општине Деспотовац, због поплављених домаћинстава у селу Јасеново и оштећења општинских путева, прогласио је ванредну ситуацију на подручју целе општине, саопштила данас Информативна служба општине.


Одлука је донесена синоћ око 21 сат, а "сви оспособљени правни субјекти и други имаоци механизације налазе се на терену и увелико раде на санирању штета", стоји у саопштењу.

У саопштењу, које је јуче, пре проглашења ванредне ситуације, достављено медијима, се наводи да "потоци и бујучне воде праве проблеме и да је поплављено око 1.000 хектара земљишта у селим Плажане, Милива, Велики Поповић, Јасеново и Медвеђа"."Водотокови другог реда поплавили су пет мостова и активирали клизиште у Миливи а у Јасенову је вода ушла у неколико кућа", наводи се у саопштењу.

14:58 - КРАЉЕВО: ШТЕТА ВЕЋА НЕГО 2014. ГОДИНЕ

КРАЉЕВОИако ће стручне комисије за процену последица бујичне поплаве тек почети са детаљним пописивањм штете у 66 од укупно 68 месних заједница на територији Краљева које су захваћене незапамћеном елементарном непогодом, већ сада је готово извесно да је штета већа него 2014. године.

- Материјална штета је знатно већа јер је овога пута уз оштећења на стамбеним и другим објектима страдала и саобраћајна инфраструктура, а и на удару бујичних водотокова била је много већа територија - каже Радоица Кочовић, члан Градског штаба за ванредне ситуације. – За отклањање последица акитивиране су све расположиве снаге. Уз поправку саобраћајне инфраструктуре прво ће се приступити физичком чишћењу и уклањању свега онога што је бујица нанела и неповратно оштетила, од шута и лома до угинулих животиња, затим следи системска деритизација целе територије захваћене непогодом.


Грдица, фото Г.Шљивић


У поморавском селу Сирча у којој је бујица направила огромну штету у домаћинствима порушивши чак и једини мост на локалном путу ка Сирчанској бањи, вода се потпуно повукла остављајући за собом огромне количине блата, муља, срушених стабала, трупаца, смећа, чак и угинулих домаћих животиња.


Сирча, фото Г.Шљивић


- Невероватно је колико је блата нанела бујица у двориште. Па, ово ни армија људи не може да очисти! Има још воде у кући, уништен је намештај, бела техника... Срећом па нико није страдао у општем метежу – каже Гордан Лозанић.


Сирча, фото Г.Шљивић

У овом селу машинама се чисти корито реке како би вода имала куда да отиче, а мештани наглашавају да је приоритет да им се направи бар и привремени мост како стотинак домаћинстава не би остало одсечено од света.


Сирча, фото Г.Шљивић


И док се вода постепено повлачи и из Адрана, део оближњег приградског насеља Грдица још је поплављен. Иако пумпе раде даноноћно, око седамдесет домаћинстава још је потпуно под водом.

Сирча, фото Г.Шљивић

- Дошао сам из Београда да помогнем родитељима који овде живе. Двориште и кућа су потпуно под водом која споро отиче. Штета је готово тотална. Страдали су подови, зидови су натопљени водом, а намештају нема помоћи. Родитеље сам преселио код рођака, али је и њима двориште полављено – каже Мирослав Васовић.


Грдица, фото Г.Шљивић


Мештани овог дела Грдице кажу да су приморани да се за храну и пиће сами сналазе јер се нико од надлежних служби, бар до јуче у подне, није појавио.

- Нема цистерни, а вода није за пиће, струју такође немамо. Све што смо имали у замрзивачима је пропало, купујемо готова јела, ко може наручује роштиљ, ал не може тако до века. Бар по кифлу да су нам донели – готово у глас причају мештани. - Биће потребно много времена, рада и труда да се све ово санира и нормализује живот.


Грдица, фото Г.Шљивић


ВРЊАЧКА БАЊА


БУЈИЧНИ водотокови проузроковали су велику штету и на подручју општине Врњачка Бања, нарочито у Новом Селу, Грачацу, Подунавцима, Врњцима...Под водом су се нашла домаћинства, пољопривредни објекти, воћњаци, пластеници... Како сазнајемо, од јуче се ситуација смирује, вода се повлачи, а колика је штета, која сасвим извесно није мала, биће познато ускоро.ИБАРСКА МАГИСТРАЛА


ЗБОГ оштешења која је изазвала бујица саобраћај се на мосту преко Мусине реке у Адранима, на Ибарској магистрали према Чачку, одвија наизменично једном коловозном траком. На деоници магистрале према Рашки кроз ибарску клисуру могућа је честа појава одрона камења и земље па се возачима саветује опрезна вожња, прилагођена условима на путу.


Г.Ћировић


15:37 - ШТЕТА У ИВАЊИЦИ ОГРОМНА, УНИШТЕНО 100 КМ ПУТЕВА

Штета у општини Ивањица након обилних падавина и поплава је огромна, а повређених, према тренутним информацијама нема, изјавио је данас помоћник председника те општинеза инфраструктуру Иван Мојсиловић.


“Огромне су штете на путној инфраструктури. Више од 100 километара асфалтних и макадамских путева је уништено. Тренутно има путева који су у прекиду”, рекао је Мојсиловић за Танјуг.

Поједини путеви који још увек нису доведени у употребно стање, јесу општински пут Грабовица - Бела Црква, некатегорисани путеви Стара фабрика - Ајдачићи - Јендечићи, а такође има оштећених путева у насељу Луке.

“Машине су на терену које покушавају да дате путеве доведу у стање проходности, како би деца могла да иду у школу, болесни у дом здравља...”, додао је Мојсиловић.

Према прелиминарним подацима, биће потребно око 50 милиона динара да се путеви доведу у стање у коме су били пре елементарних непогода које су погодиле делове Србије.

Месне заједнице Прилике, Буковица и Лиса примиле су највеће количине падавина и ту је дошло до највећих оштећења на путној инфраструктури, а значајна штета причињена је и у месним заједницама Луке и Осоница због бујичних потока и река, рекао је Мојсиловић, додајући да је вода однела три моста.

Он је навео да је у току временских непогода, 13 машина изашло на терен и обавило велики део посла, чиме је спасен већи део мостова, пропусних и плочастих пролаза.

Комисија задужена за процену штете на објектима тренутно је на терену, а и даље има локација којима је немогуће приступити, додао је Мојсиловић, наводећи да има више од 15 клизишта, која се активирају и затварају део пута, као и да су поједини објекти оштећени од клизишта.

16:57 - НИКОЛИЋ: НЕЗАПАМЋЕНЕ ПОПЛАВЕ БОРБА НАМ ТЕК ПРЕДСТОЈИ

У Општини Кнић тренутно је десет породица најугроженије, а екипе су на терену у покушају да им помогну, изјавио је председник општине Кнић Мирослав Николић.

“Породицама је уништена сва имовина у домаћинствима. Обилазе их наше екипе Дома здравља, Црвеног крста и Центра за социјални рад са пакетима и хемијским средствима за хигијену”, изјавио је Николић за Тањуг.

Према његовим речима, ситуација на територији општине се у претходних 48 часова стабилизова,а а дошло је и до смањења нивоа водостаја централне реке Груже и њених бочних притока.

“Охрабрујуће је што је ниво водостаја опао, а ми смо најкритичније тачке решили у том смислу што смо механизацијом ојачали бедеме како не бисмо имали нове поплаве и уливање воде у домаћинства”, рекао је Николић.

Око 60 одсто од 320 асфалтираних и атарских путева у опшитни Кнић је оштећено потпуно, а остатак је делимично оштећен, прича Николић, додајући да су службе успеле да успоставе везу са два од три одсечена села.

Председник општине Кнић каже да службе чекају на повлачење воде, јер је земљиште презасићено, а више од 1200 хектара обрадивог земљишта је још увек под водом.

Повлачење воде чека се и како би уз сарадњу са Институтом за јавно здравље дезинфиковали бунаре и друге изворе воде, у циљу спречавања ширења зараза, додаје Николић.

Николић истиче да повређених и настрадалих нема, али је дошло до страдања стоке.

“Задесила нас је велика невоља. Ово је незапамћено. Ни најстарији мештани гружанских села не памте овакве бујичне воде и овакву несрећу...Биће тек проблема који нам стижу око хране за стоку, промене усева. Тек нам предстоји борба да успоставимо колико-толико нормалан живот”, рекао је Николић.

18:16 - ДРЖАВНИ СЕКРЕТАРИ ОБИШЛИ ПОПЛАВЉЕНА ПОДРУЧЈА

Државни секретари у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић и Жикица Несторовић су, по налогу министра Бранка Ружића, обишли поплављена подручја Града Краљева (Трговиште и Сичево) и општину Лучани и констатовали да је штета велика и да ће Министарство настојати да помогне.


Велика је штета настала у овим местима, поплављено је на стотине кућа и објеката и има мостова и путева који су уништени, угинулих животиња“, рекао је Стевић обилазећи ова места.


По његовим речима, руководства и Штаб за ванредне ситуације су реаговали одмах.


Несторовић је истакао да је добро што се вода повлачи, као и да ће се материјалне штете знати тек кад се вода потпуно повуче, наводи се у саопштењу Министарства.


У сваком случају, Министарство државне управе и локалне самоуправе ће настојати да помогне општинама и градовима у оваквим ситуацијама“, казао је државни секретар.