НЕ назире се крај мукама пензионера, који су тужили Град Вршац зато што им је 10 година незаконито узимао новац за самодопринос за канализацију. Без обзира на то што је Виши суд у Панчеву, по препоруци Уставног суда, засад преиначио 636 својих првобитних пресуда, по којима најстарији Вршчани, ипак, немају право на повраћај тог новца, поједини адвокати и извршитељи и даље принудном наплатом узимају паре из градског буџета на име још непреиначених пресуда, иако ће њихови клијенти због тога беспотребно бити изложени огромним трошковима.

Наиме, пензионери, чија су потраживања наплаћена у последња два месеца, откако је донета прва преиначујућа пресуда, мораће, као и сви дотад обештећени суграђани, из свог џепа Граду да врате сав новац који је на име њихових тужби скинут из буџета, јер је локална самоуправа у законској обавези да против њих покрене поступак противизвршења. То значи да ће сносити и трошкове услуга својих адвоката и извршитеља, који су и троструко већи од њихових потраживања. У супротном, прошли би без последица, јер су градски челници решили да од оних који се нису наплатили, не траже да сносе трошкове изгубљеног спора, иако на то имају право.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СПОР ВРШАЧКИХ ПЕНЗИОНЕРА И ГРАДА: Ко ће коме да врати новац?

- Из буџета је досад скинуто више од 110 милиона динара, од чега велики проценат у периоду када су адвокати знали да постоји жалба у Уставном суду, па и сада када је дошло до преиначења - указује градоначелница Драгана Митровић. - Увукли су пензионере, са или без њиховог знања, у принудну наплату, иако знају да ће они тај новац морати да врате, што јасно говори да је адвокатима једини интерес да наплате своје трошкове. За то не могу сносити правну одговорност, али моралну могу.

БРОЈКЕ ОД око 4.500 пензионера у Вршцу, Град је тужило чак 4.134 најстаријих суграђана. У њихову корист донето је 2.150 пресуда, на основу којих се досад наплатило њих 1.083. Све те пресуде чекају преиначење, које је засад добило 636 пензионера.

Град се зато жалио Комори извршитеља, али одговор још нису добили. С друге стране, адвокати, који нису желели јавно да иступају, кажу да овај процес још није готов, јер су тражили да Врховни касациони суд уради ревизију поступка, а да ће у крајњем случају по правду ићи и до Стразбура.

Градоначелница, међутим, истиче да, док се то чека, они морају да покрену противизвршења, и то најкасније 30 дана од преиначења сваке пресуде. Више таквих предмета се, додаје, већ два месеца налази у вршачком суду, али не знају докле се са њима стигло, због чега ће тражити надзор виших правосудних органа.

У РАЉАМА ПОЛИТИКЕ

ПОКРЕТ "Доста је било", на основу чијег је указивања на неправилности приликом наплате самодоприноса за канализацију Уставни суд почетком 2017. забранио Граду да новац за те намене узима од пензионера, кажу да локална самоуправа покушава да застраши суграђане изјавама да ће добијени новац морати да врате, само да би одустали од тужби. Сматрају да је одлука о преиначењу првобитних пресуда политичка, а не правна, те указују да је пензионерима на располагању остао и суд у Стразбуру, "над којим овдашња власт нема контролу".