У ПРВА три овогодишња месеца већина од укупно 14 новосадских градских јавних и јавнокомуналних предузећа пословала је позитивно, а једино су "Новосадска топлана" и ЈГСП "Нови Сад" имали веће расходе од остварених прихода.

Према информацији Градског већа, о којој ће се одборници изјаснити на данашњој (уторак) 50. седници Скупштине града актуелном сазиву, предузећа су добро пословала и није било већих одступања у односу на планирано.

- Предузећа су добро обављала делатности за које су основана и на тај начин су задовољила потребе грађана - оцењује Градско веће.

У информацији је прецизирано да је у првом кварталу "Паркинг сервис" остварио укупан приход од 155,7 милиона динара, док су расходи били 122,7 милиона, тако да је забележен добитак од 32,9 милиона.

И "Пут" је имао добит нешто већу од 31 милион динара, а позитивне билансе исказали су и СПЦ "Војводина" (4,1 милион динара), "Стан" (12,3 милиона), "Урбанизам" (8,3 милиона), "Градско зеленило" (14,7 милиона), "Информатика" (24,5 милиона), "Лисје" (1,9 милиона), "Тржница" (11 милиона), "Водовод и канализација" (6,5 милиона динара).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЈГСП "Нови Сад": Мотор на гас обавезан

Из тог позитивног круга на неки начин "искачу" ЈКП "Новосадска топлана", која је у посматраном периоду остварила приходе од око 3,1 милијарде динара, док су расходи били 4,3 милијарде, тако да је губитак скоро 1,2 милијарде динара.

Пали приходи од продаје услуга ЈГСП, Фото Архива ВН

У минусу је и ЈГСП "Нови Сад", који је у првом тромесечју приходовао 706,4 милиона динара, а потрошио 800,6 милиона.

- На остварени губитак (94,2 милиона) утицали су мањи приходи од продаје услуга него што су били планирани, као и привремени и трајни одлазак запослених возача (у иностранство), због чега је предузеће морало да прими нове раднике, како би несметано био реализован ред вожње. То је изазвало додатне трошкове за исплату зарада - стоји у образложењу забележеног губитка градског превозника.


НА ПОЗИТИВНОЈ НУЛИ

ЈКП "Чистоћа" је у прва три месеца остварила добит од свега 722.000 динара, док је у исто време "Зоохигијена и ветерина" била у плусу 682.000 динара.