Иако је имала дозову за складиштење опасног отпада у само једном закупљеном објекту у кругу некадашње фабрике “Хемик” у Кикинди, једна новосадска фирма је, кршећи законске норме, на више места на тој локацији сместила скоро 300 тона опасног отпада. Ова фирма је из индустрије преузела више опасног отпада него што може да смести у објекат за који има дозволу надлежних служби, те је тако прекршила прописе, потврдио је за “Новости” Немања Ерцег, помоћник покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине.


- На отвореном простору било је око 290 тона отпада, а још десет налази се у објекту за који оператер нема дозволу. Највероватније је реч о амбалажи од пестициде, растварача и лепкова, али у картонским бурадима има и течног отпада. Отпад је складиштен у дужем временском период и узузетно је опасан због својих хемијских својстава те може да угрози животну средину. Ако су картонска бурад на отвореном, услед обилних киша, течни отпад је могао да контаминира земљиште, али се надамо да до тога није дошло јер је двориште бетонирано. Уколико мерењима потврдимо загађење терена, наложићемо тој фирми деконтаминацију и аутоматски одузети дозволу која је издата у јулу 2017. године – каже Ерцег.

Он објашањава да је опасан отпад на ову локацију стигао мимо најаве, чиме је такође прекршен пропис.

- Да би опасан отпад дошао на ту локацију требало је да три дана раније постоји најава кретања, али транспорт толике количине није најављен. Оператер, фирма из Новог Сада, је несавесно поступала и преузела више оптада него што може да ускладишти према условима наведеним у дозволи коју има - објашањава Ерцег.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АЛАРМАНТНО: У дворишту некадашње фабрике „Хемик“ 300 тона опасног отпада


Опасан отпад налази се у објекту и у дворишту некадашењг “Хемика” који користи више закупаца, па су превелике количине направиле хаос другим корисницима. Да ли су они пријавили овај еколошки прекршај, није познато, али су Секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине и Полицисјка управа у Кикинди скоро истовремено обавештени о присуству велике количине отпада на овом месту.


ИСТРАГА


Истрагу сада води полиција у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у Кикинди, а поменути секретаријат чека резултате анализе коју ради Институт “Мол” из Старе Пазове. Тек након вештачења биће поуздано јасно о којој врсти опасног отпада је реч, као и о презицној количини преузетог отпада.