Нови Сад у минусу због уједа паса

З. ГРУМИЋ

03. 06. 2019. у 09:30

Нови Сад у минусу због уједа паса

Пси луталице у Новом Саду - Фото Архива ВН

Новосадско ЈКП "Зоохигијена и ветерина" претрпело прошле године пословни губитак. Предузеће приходовало 111 милиона динара, а расходи били за 50 одсто већи

ЈКП "Зоохигијена и ветерина Нови Сад" прошле године је пословало с поприличним губитком, будући да је имало знатно веће расходе од планираних, који су настали превасходно због исплата накнада штета грађанима по судским решењима за уједе од напуштених паса.

У извештају о лањском пословању тог јавно-комуналног предузећа, документу припремљеном за сутрашњу седницу Скупштине града, наведено је да су укупни приходи од услуга из делатности остварени у износу од 111 милиона динара, док су расходи достигли 165,2 милиона, односно већи су за око 50 процената.

- Проценат остварења планираних расхода није у складу са остварењем планираних прихода, што је довело до губитка у пословању предузећа од 54,2 милиона динара. На расходе, веће од оних које смо планирали, директно су утицале исплате накнада штета за уједе од напуштених животиња - наведено је у извештају ЈКП.

По основу трошкова извршених судских предмета, за које нису била резервисана финансијска средства, "Зоохигијена" је на расходној страни лањског пословања евидентирала износ од чак 35,6 милиона динара.

Истовремено су трошкови зарада и накнада запосленима и члановима надзорног одбора износили укупно 42,9 милиона динара, док је нешто мањи износ утрошен за трошкове амортизације.

Прочитајте још: Пси гризу и градску касу

Приходи предузећа од услуга из делатности које се финансирају из буџета Града износили су 85,6 милиона динара, док је од услуга на тржишту приходовало 7,9 милиона, а 2,7 милиона динара зарадило се од продаје робе у малопродајној ветеринарској апотеци.

ЗАРАДЕ

ПРОГРАМОМ пословања планирано је 40 запослених, а на крају прошле године било је запослено њих 37. Просечна нето зарада у 2018. години износила је 47.311 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације