Словенац оживео српско село

Д. АЛИХОЏИЋ

петак, 31. 05. 2019. у 10:15

Словенац оживео српско село

Горазд Цук

На обронцима Старе планине, Горазд Цук открио рај за туристе и уметнике. У Тамњаници на 53 хектара засадио лековито биље

ПРОСТО се догоди да се на неком месту добро осећаш. Имам пословну прилику и изазов које сам успео да овде уклопим са својом страшћу, уметношћу. Видим велики потенцијал, али не само за себе већ за све оне који би делили моју посвећеност да га оживимо, преноси нам своје утиске Словенац Горазд Цук, који је пре три године на обронцима Старе планине, у атару села Тамњаница купио и засадио 53 хектара под лековитим биљем, боровницом и ружама. Село коме је претило одумирање сада је добра пословна прилика за људе из читавог света.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Одбранимо реке Старе планине" организује протест против МХЕ

Паралелно са пољопривредом Горазд је покренуо и бројне уметничке активности преко свог Удружења "Пигмалион", па ће тако ове године Тамњаница угостити више од 45 сликара, вајара и фотографа из целог света чија ће дела красити зидове познатих колекционара и галерија.

- Мислим да не постоји човек који може бити равнодушан пред лепотом поља под процвалом лавандом или смиљем, а у питању су хектари, читава брда обојена у љубичасту или жуту боју. А када човек већ дође треба му понудити неки садржај, сувенир, храну па и преноћиште. Предео је као насликан у свим годишњим добима. У томе видим прилику да Тамњаница постане привлачна туристима. Није бизнис само у фабрикама, бизнис је имати здраву средину и органску храну, а овде тога има напретек - каже Горазд, који је већ кренуо да ради на промоцији читавог краја и то уз помоћ уметности.

Окупља позната сликарска имена која имају прилику да стварају управо у таквом амбијенту.

- Не могу и не желим сам да носим целу причу већ да и други људи виде интерес да производе млеко, сир, јаја, вино које могу скупље продати јер ће носити ознаку да су произведени на пољима лековитог биља. Само на овом подручју расту 133 биљке којих нема нигде другде у свету, па како онда може бити лоше млеко ако га дају краве које овде пасу - одушевљен је Словенац.

Он каже да никада пре није имао додирних тачака са Србијом. Међутим, толико ју је заволео да је често бољи промотер од нас самих.

- Уместо да четири пута годишње окопавам лаванду и смиље, могле би овде да пасу хиљаду оваца. Али, тешко је наћи сточаре, и то је генерално проблем, поред лоше инфраструктуре - примећује Горазд, и каже да се Тамњаница налази на два сата вожње од Софије и Скопља, а само пола сата од Ниша.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Стара планина: Еколошка акција

ЗАСАДИО И ВИНОГРАД

ГОРАЗД је засадио и свој виноград са четири сорте грожђа на једном хектару. Чак је убедио комшију да и он оживи свој виноград.

- А са ким бих ја упоређивао чије је вино боље? То је био мој главни аргумент у убеђивању - шали се Горазд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

IstokBoyz

31.05.2019. 10:49

Nazalost lokalno stanovnistvo je pobeglo od ove lepote od Aljaske do Australije, a stranci dolaze i prepoznaju ono cega smo se mi sami odrekli, jer od toga nismo hteli ili mogli preZIVETI!?!

Došao jedan

31.05.2019. 13:19

@IstokBoyz - Kad imaš penziju 2000 evra, možeš gde hoćeš... Ja planiram u Grčku.

Despinis

31.05.2019. 14:34

Slovenci su poznati kao vredni ljudi, iz nicega naprave puno toga. Mi Srbi smo generalno ljudi prilicno lenji, bez ideja i zelje da napravimo nesto lepo, lakse nam je da odemo u grad, zivimo kao podstanari, gusimo se u gradskom prevozu, placamo skupo hranu itd., umesto da se posvetimo zemlji svojih predaka..... Samo nek se gubi vreme po kaficima i kafanama, ogovaraju komsije, raspreda o politici....