КАДА су пре пет година чувена немачка компанија "Сименс" и Средња техничка школа "Иван Сарић" из Суботице почеле да сарађују и да ђаци који похађају смер бравар-заваривач одлазе на праксу у фабрику ветрогенератора, то је био један од првих примера дуалног образовања у нашој земљи.

Добра пракса наставиће се и убудуће тако да ће ученици са смера машински техничар за компјутерско конструисање, поред профила који су већ укључени у дуално образовање, од следеће школске године кренути са праксом у "Сименс" фабрику.

Тим поводом школу "Иван Сарић" у петак је посетио Франсес Еспирију Кабедо, директор "Сименсове" фабрике у Суботици.

Прочитајте још - "СИМЕНС" У КРАГУЈЕВЦУ САРАЂУЈЕ СА ФРАНЦУЗИМА: Праве трамваје и за Шпанце?

- На иницијативу компаније "Сименс" и због повећаног обима производње у фабрици ветрогенератора, у Техничкој школи "Иван Сарић" 2014. године уведен је нови образовни профил бравар-заваривач у склопу пројекта увођења нових образовних профила у школском систему. Пројекат је покренула Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), уз подршку Владе Немачке и Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије - подсећају у "Сименсу".

Приликом посете организован је обилазак школе, а ученици су представили своје радове урађене на ЦНЦ машинама, а док су ђаци прве године смера бравар-заваривач показали симулацију заваривања на симулатору који користе у настави.


ДОНАЦИЈА

КОМПАНИЈА "Сименс" донирала је ИТ опрему - 16 "лајфбук" рачунара и штампач и на тај начин наставио да пружа подршку образовном систему у средини у којој већ годинама послује.