СПОМЕНИЦИ подигнути у славу народног хероја Косте Стаменковића, певача Томе Здравковића, те обележје палим борцима ће бити премештени са простора на којем локална самоуправа у Лесковцу планира изградњу новог градског трга.

Иако су ови радови званично најављени још пре неколико година, с времена на време се полемисало о томе треба ли поменуте споменике премештати, или их је боље задржати у централном градском језгру.

Посебно је била "спорна" скулптура Томе Здравковића која - допадало се то некоме, или не - представља својеврсну атракцију за туристе и незаобилазно је место за фотографисање у Лесковцу, посебно током одржавања великих летњих манифестација попут "Роштиљијаде" и "Лесковачког карневала".

Али, сада је "тачку" на све недоумице ставило Градско веће на Ветерници, прихватајући предлог надлежних институција да се споменик Кости Стаменковићу, са све спомен-плочом, премести у јужни део централног градског парка, испред некадашње Команде гарнизона. Обележје у част бораца који су животима платили слободу током Другог светског рата ће завршити уз пешачку зону, на ивици парка, док ће нова локација споменика Томи Здравковићу бити кеј крај реке која тече кроз Лесковац.

Прочитајте још - ПОМЕН ЛЕГЕНДИ НАРОДНЕ МУЗИКЕ: Тома ће живети заувек

Како је објашњено, ова одлука је предуслов за завршетак поступка добијања грађевинске дозволе и почетак реконструкције простора између некадашње Робне куће "Београд" и "Модне куће". Ипак, још нема прецизних информација о томе када би пресељење споменика, односно изградња новог градског трга могла да почне.

Споменик Томи Здравковићу

После сагласности чланова Градског већа, о пресељењу споменика из централног парка ће расправљати и одборници на првој наредној седници Скупштине града.