КАДА су радници фабрике за производњу чоколаде "Симка" из Врања, после колективног годишњег одмора, покушали да се врате на радна места, дочекала су их закључана врата. Тек касније је истакнуто обавештење о томе да се плаћено одсуство наставља до 30. jуна - због недостатка репроматеријала.

- У просеку смо по двадесетак година у овој фирми, али нас 40 стичемо утисак да су сви глуви за наш проблем, ваљда зато што не штрајкујемо, већ смо, упркос свему, уредно дошли на посао - каже председник Самосталног синдиката у "Симки" Гордана Ђорђевић.

А, радници су уморни од чекања. Званично је требало да на плаћеном одсуству буду 45 дана, а када је тај рок истекао, и даље не знају да ли да долазе на радна места, или не?

Зараде нису примили од септембра прошле године, а доприносе им не уплаћују од 2015, па не могу да овере здравствене књижице. Зато су писали председнику Александру Вучићу, премијерки Ани Брнабић, руководству локалне самоуправе... Јер, са управом фирме тренутно немају контакт.

Прочитајте још - У храни је профит

Директорка производње Слађана Јовановић је у кратком телефонском разговору истакла да зна само за колективни одмор и тврди да је руководилац била само док се нешто радило. У новонасталим околностима, међутим, себе не види као некога ко би требало да даје одговоре о будућности фирме.

"Симка" је, иначе, својевремено била реномиран српски произвођач чоколаде, али јој је - по подацима Народне банке Србије - рачун у блокади чак 140 дана, због дуга који премашује 2.600.000 динара.

ПОМОЋ?

ГРАДОНАЧЕЛНИК др Слободан Миленковић је у петак примио делегацију радника "Симке" и обећао да ће са надлежнима покушати да реши бар део проблема везаних за радни стаж и оверу здравствених књижица.