НИШ је ове године за суфинансирање медијских садржаја определио рекордних 79 милиона динара, али су највише новца добила гласила у власништву чланова нишке породице власника ТВ Белами Видосава Радомировића, те власника ТВ Зона плус Владана Гашића. Притом, на конкурсу нису "прошли" медијски садржаји два најпрестижнија листа у земљи - "Политике" и "Вечерњих новости".

Иако наш лист, са традицијом дугом 65 година, из града на Нишави редовно извештава читаву земљу, стручна комисија је проценила да пројекат којим су конкурисале "Вечерње новости" - да на темељан начин афирмишу привредни, туристички и културни потенцијал града - уопштено садржи више тема од којих ниједна није ваљано обрађена.

- Методологија рада на пројекту није јасна, значај је недовољно разрађен, а ни садржаји нису добро дефинисани, па нема иновативног елемента - записано је у образложењу.

Прочитајте још - Медији добијају нову стратегију


Истовремено, локални дневник "Народне новине" је добио 12,5 милиона, ТВ Белами 13,5 милиона, а Нишка телевизија чак 14,4 милиона динара. Сви ови медији су власништво или њима управља поменути Радомировић, а агенцију "Дени видео" - којој су додељена три милиона - води законски заступник телевизије Белами Данијела Вуковић.

И власник Зоне плус је, као и досад, добио замашан део градског новца који премашује 14 милиона, а најмање следује ТВ Коперникус, три и по милиона динара чији је власник повереника нишког СНС Звездан Миловановић.

Видосав Радомировић Фото Д. Николић

Многи власници и уредници независних медија су незадовољни оваквим епилогом...

- Нисмо разочарани јер би то значило да су урадили нешто неочекивано лоше, а све ово је могло да се предвиди. Претходних година су нас оптуживали да се бунимо зато што добијамо мање новца, али сада нисмо ни конкурисали, а опет тврдим да се ради о још једној скупа фарси која ће, уместо бољег информисања Нишлија, допринети само богаћењу појединаца - каже уредник портала "Јужне вести" Гордана Бјелетић.

Гордана Бјелетић

Све су гласније и тврдње да у читавој Србији сличне конкурсе, заправо, дезавуишу комисије са једним те истим члановима који се годинама не мењају, па су у прилици да једни другима "намештају" приходе који и нису тако занемарљиви. У Нишу, чак - рекордни!

Драгана Чабаркапа

ПРЕВРШИЛИ МЕРУ

- УПОЗОРАВАЛИ смо на то да ће пројектно суфинансирање отворити простор за корупцију зато што нема критеријума за избор чланова комисије. У бројним случајевима, "експерти" раде по систему, примера ради, "ја теби у Нишу, ти мени у Врању или Лесковцу". Ово мора да се заустави, чланови комисија не могу да буду новинари или људи из медијске заједнице јер су у сукобу интереса. Али еснафска удружења могу да предлажу јавне личности које би јавно и на одговоран начин одлучивале о расподели буџетског новца за остваривање јавног, а не интереса медијских тајкуна - каже председник Синдиката новинара Србије и члан Радне групе за израду медијске стратегије Драгана Чабаркапа.