Реконструкција Дунавског парка, најпознатијег споменика природе у Новом Саду, почиње на јесен и биће завршена до краја године.


Ни парк, ни језеро неће мењати изглед, животиње из језера, патке и корњаче биће привремено исељене на приватну фарму, а ниједно стабло неће бити посечено, најављују у "Градском зеленилу", у чијој надлежности је овај парк.


Дугорочан план, који ће бити реализован наредних година, подразумева постављање ограде око парка, када ће капије парка бити закључаване од 22 сата увече до шест ујутро, по узору на светске метролополе, како би били спречени немили догађаји којих је било претходних година.


Тек тада и лабудови, који су заштитни знак Дунавског парка, коначно ће бити враћени у језеро.


"Реконструкција Дунавског парка почеће на јесен, када буде мање посетилаца, како не бисмо ометали грађане у одмору и шетњи парком. У припреми је тендерска докуметнација, па ће ускоро тендер бити расписан", каже за Танјуг порпарол "Градског зеленила" Иван Ножинић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Војвођанске приче: Из тршчаре никао Дунавски парк


Он је навео да је реконструкцијом планирана поставка заливног система у Дунавском парку, изградња атмосферске канализације, а да језеро неће мењати изглед.


Радови ће коштати 35 милиона динара и финансираће их Град Нови Сад.


Ножинић каже да "радови морају бити завршени до краја календарске године" и напомиње да су добијене све дозволе, попут грађевинске, затим сагласност Завода за заштиту природе и Градског већа.


"Током радова неће страдати ни једно стабло, а оно што се буде раскопавало биће доведено у првобитно стање", истиче Ножинић.


Упитан да ли ће лабудови бити враћени у језеро у Дунавском парку, рекао је да то подразумева дугорочан план који се односи на постављање ограде око Дунавског парка.


"Идеја је да се капије закључавају од десет увече до шест ујутро. Исту праксу имају и светске метрополе, попут Централ парка у Њујорку, где такође ноћу закључавају, јер управо ноћу се дешавају ствари које нам стварају велику штету, кад и полиција мора да реагује. Ове године ограда сигурно неће бити постављена, али је то план за наредне године", каже Ножинић.


Осим у Дунавском, траје и друга фаза реконструкције Каменичког парка, највећег од три парка Споменика природе.


Прва и друга фаза реконструкције Каменичког парка кошта укупно 140 милиона динара, односно свака фаза по 70 милиона.


"Друга фаза реконструкције Каменичког парка биће завршена за месец дана, а подразумева изргадњу трим стаза од природних материјала, подлога је малц, а препреке су од дрвета. Дуж целе трим стазе биће постављена расвета на соларну енергију", објашњава Ножинић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОД ЗАШТИТОМ УНЕСКА: Значај Дунавског лимеса


Такође, биће реконтруисана три постојећа тоалета који годинама нису били у употреби, а биће постављена и теретана на отвореном.


"Радови стају 70 милиона динара за другу фаза, а исто толико коштала је и прва", рекао је Ножинић.


Реконструкција је у првој фази обухватила и језеро у Каменичком парку, које датира још из 18. века, а које је деценијама било зарасло у шибље, тако да многи посетиоци нису ни знали да постоји у парку.


"Некада давно, од половине 18. века до половине 20. века то језеро је порибљавано, а људи су се у њему и купали. Било би лепо када бисмо поново вратили традицију купања, али сада то није могуће, пре свега због количине воде", указује Ножинић.


Оно што је много важније, напомиње, јесте да је језеро потпуно очишћено, извађен је отпад, од аутомобилских шкољки до беле технике.


"Извадили смо муљ, хорктикултурално уредили простор око језера и поставили ограду. Од рампе до језера изграђена је стаза, постављена расавета на соларну енергију и постављене кућице за слепе мишеве, који су у Каменичком парку заштићена животињска врста", рекао је Ножинић.