ГРАДОНАЧЕЛНИК Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је у четвртак обележавању Дана Заједничког већа општина у Вуковару као изасланик председника Републике Србије Александра Вучића.

Свечаности су присуствовали и великодостојници Српске православне цркве, представници страних амбасада акредитованих у Републици Хрватској, представници Владе Републике Хрватске и Републике Србије, Владе Аутономне покрајине Војводине, као и велики број представника округа, жупанија, општина и градова из обе државе.

Присутнима се поред градоначелника Вучевића, обратио и председник Заједничког већа општина Срђан Јеремић, као и председник Српског народног већа Милорад Пуповац, а додељене су и плакета и повеља Заједничког већа општина.

- Преносим поздраве и подршку председника Србије Александра Вучића, човека који се бори за српске националне интересе, и који никада неће одустати од пружања подршке и помоћи својим сународиницма, где год живели. Циљ је да се унапреди положај свих оних који живе ван Србије, како би могли у пуном капацитету да остварују своја права, и људска и национална, и да јачају институције. –рекао је Вучевић и нагласио да Срби у Хрватској имају иста права као Хрвати у Србији.

Прочитајте још - Милош Вучевић: Много је изазова, требају нам избори


Вучевић је додао да ће у нашим регионалним и политичким приликама увек бити отворених питања, али да не треба одустајати од покушаја да се решавају. Зато је једнако важно јачање институција, попут Заједничког већа општина, као и очување огњишта, породица и српског имена и презимена у Хрватској.

- За нас не постоји важнији интерес од очувања мира и стабилности у овом региону, и зато Србија толику енергију у то улаже, истовремено не заборављајући на очување сопственог идентитета. Ми смо усмерени у будућност, у коју идемо сви заједно, водећи дијалог, а не монологе– рекао је градоначелник Новог Сада и подсетио на изборе за Европски парламент који ће бити одржани 26. маја, јер је то шанса да српска заједница добије свог представника у Европском парламенту.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ


ПОСЛЕ свечаности уследило је и потписивање Споразума о сарадњи Града Новог Сада и Заједничког већа општина.

- Овај Споразум представља само први део формализовања заједничких циљева на којима годинама радимо, а у питању је сарадња у области образовања, културе, медија, информисања, вере, спорта, људских права и привреде, са једним циљем - да заједно креирамо бољи живот – рекао је Вучевић.