РЕХАБИЛИТАЦИЈА ЗАВИСНИКА ОД ДРОГЕ: Наркомане лече радом и молитвом

З. РАЈИЋ

24. 05. 2019. у 11:41

РЕХАБИЛИТАЦИЈА ЗАВИСНИКА ОД ДРОГЕ: Наркомане лече радом и молитвом

Младићи активно учествују у сређивању зграде, Фото "Земља живих"

У Оџацима представљена терапијска заједница Српске Православне Цркве за рехабилитацију зависника од дроге. Зависници имају на располагању шест кућа-салаша, а могу да се баве разним делатностима

КАД неко постане наркоман, то је видљив знак да он нема само психолошки, него и духовни проблем. Наркоманија открива неутољиву жеђ за смислом и љубављу. Једино Бог може да задовољи ову потребу.

То је речено у ОШ "Бранко Радичевић", у Оџацима, на представљању Центра за психосоцијалну рехабилитацију и ресоцијализацију оболелих од болести зависности "Земља живих", основаног при манастиру Ковиљ. Центар "Земља живих", који чини шест кућа-салаша у Војводини, Оџачанима је представио духовник ове заједнице, протојереј Бранко Ћурчин. Предавање је организовала управа парохије СПЦ у Оџацима, у оквиру Светосавских дана, којима је током маја обележена храмовна слава Спаљивање моштију Светог Саве и осам векова самосталности српске цркве.

Дрога је и у општини Оџаци узела великог маха међу младима. Отац Бранко рекао је да је боравак у терапијској заједници "Земља живих" бесплатан, а у рехабилитацији учествују и породице штићеника.

- Важно је рећи да свако мора да заслужи чланство у нашој заједници и да се сам избори за себе. Долазак у заједницу је добровољан, а они који одустану не могу више да се врате. Сви који желе да приступе морају да прођу неколико састанака, на којима се упознају са начином живота у заједници. Потом проверавају своју вољу на такозваним радним данима, који трају од јутра до вечери, и ако то издрже, заједница их прима у братство - предочио је отац Бранко.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДОЈЧЕ ВЕЛЕ О НАРКОМАНИЈИ У СРБИЈИ: Умиру деца, дрога као на трафици

Лечење у "Земљи живих" се спроводи молитвом, радом, уметничким стваралаштвом (иконописањем, резбаријом, позориштем), пријатељством, истином и одрицањем. У братствима нема алкохола, дувана, па ни телевизије. Пре доласка у заједницу зависници морају да обаве детоксикацију у некој од здравствених установа. О њиховом здрављу у "Земљи живих" брину лекари опште праксе, психолози, дефектолози, психијатри, уролози и кардиолози.

Рехабилитација у братству траје од једне до три године. Своја искуства Оџачанима је пренео штићеник "Земље живих", 39-годишњи Јосип Тодоровић из Шапца.

- Почне се веровањем да ће се дрога пробати само једном, а онда се упадне у њене канџе. Боравак у "Земљи живих" је једина шанса да се вратимо вери и традицији, што смо изгубили кад смо постали зависници - поручио је Јосип.

ХРИШЋАНСТВО

- ЈЕДИНИ прави лек је хришћански живот, који даје истински одговор на људски немир, усамљеност и осећај празнине, што су разлози због којих млади посежу за дрогом као погубним сурогатом - рекао је отац Бранко.

НАДА ЗА РОДИТЕЉЕ

ПОСТОЈАЊЕ "Земље живих" је нада за све родитеље чија деца конзумирају дрогу, иако многи одбијају да се с тим суоче, рекла је, за "Новости", мајка једног од младих Оџачана, који не крије да већ дуго користи марихуану.

- Кад западне у кризу, говори да само Бог може да га спасе, али засад још нема јаку вољу да прихвати живот какав нуди "Земља живих" - рекла је ова мајка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације