У Петровцу на Млави 24. маја одржава се меморијална трка "Драгутин Томашевић", петнаеста по реду, установљена у знак сећања на првог српског олимпијца.

Она ће стартовати у његовом родном селу Бистрици и одвијаће се стазом дугом 10.073 метра, све до Трга Бате Булића у центру Петровца. Учесници трке биће бројни домаћи и страни атлетичари, али и предшколци, основци и средњошколци.

Драгутина Томашевић (1890-1915), члан витешког друштва "Душан силни" и десетоструки шампион Краљевине Србије, 1912. године такмичио се у маратону на Олимпијади у Штокхолму где је, у конкуренцији од 62 такмичара, заузео 37. место.

Прочитајте још - Чува ствари славног претка - првог српског олимпијца

-Наш је тркач Томашевић дошао 37. и издржао целу стазу. Од Руса, Талијана, Чилеанаца, Аустријанаца, Португалаца, Финаца, Данаца, Јапанаца, ниједан није издржао целу стазу. Сем тога, већи број Шведа, Француза, а особито Аустријанаца, такође су попадали уз пут - известио је након трке Светомир Ђукић Министарство просвете и црквених послова.

Споменик Томашевићу испред Спортског центра у Петровцу, који носи његово име ФОТО Д. Новковић

Маратонац Томашевић, код кога су лекари установили да има два срца, припремао се и за учешће на наредним Олимпијским играма у Берлину, али је погинуо 1915. године, у 25. години, као наредник у Првом светском рату. Покопан је у свом родном селу, са епитафом на гробу "Сахраниле су га његова храброст и његова мати".

У знак поштовања према Томашевићу, Петровчани су по њему назвали Спортски центар, испред којег је постављен његов споменик у природној величини, а у Бистрици је направљена спомен-соба са његовим личним стварима.


Војнички шлем Драгутина Томашевића у спомен-соби у Бистрици ФОТО Д. Новковић