СТУДЕНТКИЊА друге године енглеског језика на новосадском Филозофском факултету Тијана Ћопић победник је државног такмичења из познавања кинеског језика и културе под називом "Кинески мост" и представљаће Србију у јулу на такмичењу у Кини.

Мада тек две године, као изборни предмет учи језик најмногољудније земље, досадашњим знањем кинеског језика и калиграфским умећем у напредној категорији надмашила је колеге са Филолошког факултета из Београда, Универзитета "Мегатренд", Економског факултета из Суботице, њеног факултета и Конфуцијевог института Универзитета у Новом Саду.

- Раније сам, док сам похађала средњу Економску школу у родној Суботици, самостално учила јапански и солидно га савладала. Хтела сам да наставим, али пошто на мом факултету тог језика нема, као изборни сам одабрала кинески - прича нам симпатична Тијана откуд одлука баш за овај језик. - Одувек су ме привлачили њихова култура и језик, а посебно писмо.

Тијана, како сама каже, после двогодишњег учења кинеског језика и са садашњим знањем, може да разговара на том језику и да је саговорници разумеју, али и она њих. Када се нађе у некој од кинеских продавница, обавезно их поздрави на њиховом матерњем језику: "Ни хао".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Ни хао" у српским школама

- За моју победу заслужна је професорка Наташа Пешић, која ме је подстакла да се пријавим за државно такмичење, које је одржано 18. маја у Првој београдској гимназији. - Наставићу и даље да учим кинески језик, јер планирам да по завршетку студија у Новом Саду, мастер наставим у Кини.

Млада Суботичанка воли да учи стране језике, а поред енглеског, који студира, кинеског, који учи као изборни предмет, и самостално наученог јапанског, почела је да похађа и часове руског. Овај језик, близак нашем, привукао их је, како каже, због мелодичности.

Поносни на Тијанин успех, на Филозофском факултету кажу да је ово трећа година заредом да њихови студенти који уче кинески језик као изборни освајају прво место, а први пут је то у напредној категорији.

ПРОСЛАВА

КОНФУЦИЈЕВ институт Универзитета у Новом Саду, чије је седиште на Филозофском факултету, 24. маја ће обележити петогодишњицу постојања и успешног рада. Поред културно-уметничког програма, биће отворена и изложба "Српски пејзажи виђени четкицом кинеских сликара".