ПРЕДСТАВНИЦИ Уније синдиката просветних радника и Гимназије у Крушевцу у уторак нису постигли договор са Министарством просвете од којег су очекивали измену Одлуке о укидању филолошког одељења у предстојећој школској години, па је за среду у школи најављена конференција за медије.

У уторак је, за време првог школског часа у послеподневној смени - уместо наставе - одржан штрајк.

- То није само питање професора који раде, већ свих радника наше школе и све деце у овом граду - каже професор Јелена Вујичић. - С обзиром на то да саопштење Министарства врви од нетачних информација, склони смо да поверујемо у то како је ова невесела ситуација настала као производ неразумевања. Иначе, још није касно за организовање пријемног испита, тим пре што се са децом интензивно радило још од фебруара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Уче у једној, надају се другој школи

Подсетимо, одлука Министарства просвете да не одобри упис у специјално одељење - уз образложење да нема довољно заинтересоване деце - изазвала је револт у школи чији су ђаци током протеклих шест година освојили 65 награда на републичким такмичењима из српског језика и књижевности, те енглеског, латинског, италијанског и француског језика. Кажу, матуранти јединог одељења ове врсте у Расинском округу су без проблема уписивали реномиране универзитете по Европи и свету.

Држава се позива и на бројке: лане је у филолошко одељење уписано само 17 ученика, а ове се за припремну наставу пријавило само десеторо. Да би одељење уопште било формирано, кажу, потребно је најмање 15 ученика, а проблем су и групе за изучавање другог језика јер се за немачки определило осморо ђака, за италијански седморо, а за француски само двоје... У Министарству просвете наглашавају и то да одељење може бити формирано и догодине, ако се створе услови, те да таленти из Крушевца могу да уче и у неким другим градовима. Истовремено, Гимназија је добила додатно одељење друштвено-језичког смера.

- С обзиром на то да је 30 ученика послало захтев министру просвете, тражећи да им одобри полагање пријемног испита за филолошко одељење, значи да је толико њих и заинтересовано за упис - каже директор Биљана Дачић. - Наравно, пресудан је резултат на пријемном испиту, а не треба судити ни по броју пријављених за припремну наставу јер она није обавезна.