У СКЛАДУ са законима о сахрањивању, комуналним делатностима, управљању гробљима и погребним услугама, а с циљем да се убудуће квалитетније одржавају гробља у Новом Саду и приградским насељима, као и да се поједностави "папирологија" и сам процес сахрана, Град Нови Сад као оснивач, ову делатност поверио је ЈКП предузећу "Лисје".

У обављању погребних услуга, према градској одлуци, надлежност ЈКП "Лисје" се односи на сва гробља - девет гробаља у Граду и 14 у месним заједницама.

Како је "Новостима" речено у ЈКП "Лисје", до сада су преузета гробља у Старим, Новим Лединцима и Буковцу, а од почетка године преузимају се гробља у Каћу, Ковиљу, Степановићеву, Кисачу...

У појединим насељима, међутим, било је негодовања мештана због тога што су Савети месних заједница, без озбиљних консултација са мештанима, донели одлуку о "предаји" гробаља у надлежност ЈКП "Лисја", као и због цене сахране која је у почетку, наводно, требало да износи 35.000 динара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Скромне сахране плаћа држава

У ЈКП "Лисје", тренутно једином законитом извршиоцу погребне делатности, кажу да су законске одредбе једнако обавезујуће како за њихово предузеће, тако и за месне заједнице.

- Цена сахрањивања се наплаћују у складу са Одлуком о утврђивању цена сахрањивања и кремирања коју је одобрило Градско веће Града Новог Сада, једнака је за све кориснике наших услуга и износи 12.130 динара - саопштено нам је из пи-ар службе директора овог јавног предузећа Владимира Ђаковића.

По речима Немање Јанковића, председника МЗ Будисава, једног од насеља у којима је било негодовања због преузимања гробља и цене сахрана, од почетка године обављено је шест сахрана на православном и католичком гробљу и, како каже, нико се није противио.

БЕСПЛАТНО У СЕЛИМА

ПО речима одборника СРС Ђурађа Јакшића, Град и ЈКП "Лисје" на зборовима грађана у месним заједницама калкулисало се с ценом сахрана: почели су са 35.000, спустили на 24.000, па на 20.000 и на крају утврдили цену једнаку за све од 12.130 динара. Јакшић тврди да је породици Илић у Буковцу, пре месец и по дана, сахране наплаћена 35.000 динара.

- Сва сеоска гробља грађена су самодоприносом и зато би Град требало да обештети села, тако што би известан период, сахране биле бесплатне - сматра Јакшић.