СПЕЦИЈАЛНИ резерват природе надомак вароши на Тиси, као једна од значајних туристичких дестинација, до сада није био искоришћен у пуном потенцијалу због отежаног приступа у периодима пада киша, али ће и овај проблем ускоро бити решен, реализацијом заједничког пројекта Општине Нови Бечеј и града Шандорфалва у Мађарској, под називом "Рехабилитација заједничког и културног наслеђа у циљу будућег развоја региона".

Два приступна пута до Специјалног резервата природе "Слано Копово" укупне дужине 1,5 километара, као и паркинг за возила, биће урађени до почетка јула ове године, а укупна вредност радова је, приближно 80.000 евра.

Новица Блажин, члан пројектног тима, нагласио је да то није искључиво пут за потребе туризма, него и пут који ће користити грађани и сви који сврате у Нови Бечеј, али и мештани који имају и обрађују земљу у околини, уз чињеницу да до резервата није лако доћи ни теренским возилима у условима падавина и блата.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лале са Мађарима уређују Слано Копово

Да је "Слано Копово" место где се окупљају истински љубитељи природе, потврдила је и Силвија Иванић, стручна сарадница у овом специјалном резервату природе, која је додала да резерват редовно посећују орнитолози, биолози, али и фотографи, љубитељи природе, као и деца у оквиру школских екскурзија.

- Ово је оаза недирнуте природе, подручје које је веома јединствено и специфично не само за нашу државу, већ и за целу Европу, по веома специфичном биљном и животњском свету који се овде развија и опстаје. Најинтересантније је у јесењем периоду када је врх јесење миграције и када имамо на десетине хиљада ждралова овде - нагласила је Силвија Иванић, уз деманти мита о Сланом Копову као последњем остатку Паноноског мора.

Она је истакла чињеницу да је Копово фосилни, односно, стари, палео меандар реке Тисе, која је некада ту протицала, а када је регулацијом тока реке пресечено њено корито, остало је "Слано Копово".

ФЕСТИВАЛ ЖДРАЛОВА

ОСИМ изградње прилазних путева, у оквиру пројектних активности на Сланом Копову, планирано је одржавање Тиске академије акварела, презентација еко-туризма, фотосафари, фестивал народног стваралаштва "Рицсај" и фестивал ждралова.