КРАЉЕВО - На друштвеним мрежама освануо је видео снимак на коме се види како улични виолиниста Данило Анђелковић, познат по томе што свира на трговима у градовима широм Србије, на шеталишту испред некадашње „Робне куће“ у центру Краљева, шутира торбу за прикупљање новца дечаку ромске националности који је недалеко од њега такође свирао и певао.

Овај инцидент, како сазнајемо, догодио се овог викенда, а на кратком снимку се види како Анђелковић свирајући прилази дечаку који седи испред излога и шутира му торбу у којој малишан скупља новац од пролазника.

Овим поводом на свом „фејсбук“ профилу огласио се и Анђелковић, потврђујући да се он налази на снимку инцидента.

- Јесте, на жалост, ја сам. Свирао сам ту око пола сата када је дошао човек Ром са дечаком. Бициклом су донели и истоварили хармонику и бубањ. То значи да планирају да свирају на истом месту где сам и ја био. Игнорисао бих то иако је конотација била веома груба и дрска. Дечак је бицикл прислонио уз дрво на пола метра од моје опреме на средини улице, тако да делимично заклања пролаз људима који ми прилазе. Замолио сам га да препаркира бицикл, на шта је дечак протестовао и тек након неколико поновљених захтева мало га померио – написао је на свом профилу Анђелковић који већ десетак година новац зарађује свирајући на улици и на трговима.

Прочитајте још - Лариса Копић најбољи виолиниста


- Потом сам се обратио његовом оцу и објаснио му да сам скоро дошао и да бих свирао два сата. На то ми је одговорио нешто као да то не долази у обзир и „Немамо ми ништа са тобом, ти ради твоје, а ми ћемо наше“.

Виолиниста наводи и да је био веома узнемирен, а посебно га је погађало то што практично нема никакав начин да њихову намеру осујети.


- Наставио сам да свирам, а њих је једно време задржало то што су видели колико људи ми прилази и окупља се слушајући моју музику. Отац је некуда отишап остављајући дечака који је гласно рекао да и ја чујем како ће он сада да свира и да не долази у обзир да више чекају на мене – написао је Анђелковић. - Ускоро је почео да удара у бубањ и пева. На то сам му после неколико минута пришао, шутнуо празну торбу и ухвативши га за потиљак повукао мало у страну.

На свом профилу Данило додаје да се касније отац вратио и изгрдио дечака што је почињао да свира, а њега што је напао дете.

- Договорили смо се да ћу свирати још сат времена, али сам и пре завршио јер сам био потресен. Иначе волим Роме, баш вече пре тога сам на истом месту зауставио једног са децом на теретном бициклу да бих се сликао са њима јер су ми симпатични – написао је Данило Анђелковић након несвакидашњег инцидента у центру града на Ибру.