КАО што је најављивао, пиротски зет из Јужноафричке Републике, Адријан Дунбор, отворио је у граду на југоистоку Србије фирму, која ће креирати софтвере за потребе компанија у овој далекој земљи. За почетак је запослио троје младих програмера из Пирота, а за пола године биће посла за још толико или више њих. Ово је, иначе, прва инострана фирма из области ИТ сектора у Пироту.


- Бојао сам се како ћу обезбедити квалификовану радну снагу, а испада да је тај страх био без разлога - каже Адријан Дунбор. - Лакше него што сам очекивао, окупио сам младу екипу која ће радити на софтверима из области финансија за велике компаније у Јужноафричкој Републици, Аустралији, Индонезији... Засад је упослено троје, а за годину дана, када посао крене, верујем да ће бити посла за још четворо програмера. Задовољан сам условима који су овде омогућени, пре свега мислим на такозвани Стартап центар где постоји адекватна инфраструктура.


НЕДА Дончић, која је добила посао код Дунбора, каже да је дипломирала на Факултету организационих наука у Београду. До сада је радила у једном локалном хотелу и у неким фирмама, сада је коначно у својој струци и - презадовољна је.


Прочитајте још: Српски зет чека сина


- Дипломирала сам на одсеку за информационе технологије и системе и ово ми је први посао у струци. Верујем да ћемо одлично радити - каже ова програмерка.


Њен колега Петар Петровић, додаје да је дипломирао на економији, али се уз помоћ програма НСЗ преквалификовао и сада ради посао који је спој информационих технологија и економије.

У ТОЛИКО помињаном Стартап центру, под чијим кровом је почела да послује Дунборова компанија, раде и друге фирме, углавном почетничке и он ће у наредном периоду бити и званично отворен. Центар је опремљен уз помоћ локалне власти и министарства.

Стално је отворен позив информатичким стручњацима да дођу и предложе неку своју идеју, да отворе фирму из области информатике, маркетинга и слично. Наредног месеца је, овим поводом, планирана велика конференција на којој ће се појавити познати информатичари и други стручњаци.


ДОШАО ЗБОГ АНЂЕЛЕ

Јужноафриканац Адријан је ожењем Анђелом Крстић. Из далеког Кејптауна су дошли у Пирот пре четири године и намеравају да заувек остану овде. Отуда и одлука да овај стручњак за програмирање покрене посао у Србији.