МАНАСТИР Хиландар, огњиште српске духовности и културе, духовни и културни универзитет нашег рода кроз векове, задужбину српских владара од Стефана Немање, краља Милутина, цара Душана, кнеза Лазара и других, све више посећују верујући људи, разног узраста, из Јадра и других делова Епархије шабачке СПЦ.


Последњих месеци најмање педесетак ходочасника месечно из овог дела Србије одлази у ту и друге светиње на Светој Гори, где је сабрано православље на најдивнији начин, где се чувају највеће драгоцености српског рода.


- ХИЛАНДАР је, доиста, срце изван тела Србије, место где се ужива у молитвама и у сваком тренутку боравка - прича нам један од ходочасника Бранивоје Брано Ђукановић из Лознице, родом из Доње Бадање, подно легендарног Цера. - Није нам било тешко да, за три дана боравка, 12 сати проведемо у молитвама. Монаси ове богомоље над богомољама не само што постојано сведоче веру Исусову већ имају такта, начина и љубави за сваког госта који долази да се овде духовно напоји.


Ходочасници из овог краја поносни су што је у Хиландару међу кључним монасима Лозничанин, отац Теодосије. Игуман Методије је, кажу, и речју и делом, "велики делатник на њиви Господњој, али и човекољубац што се може да осети у сваком моменту сусрета са њим". Тај дух у себи носе и остали монаси, чувари светиње којом се, с правом, поноси српски род ма где живео.


Прочитајте још: Наставак обнове Хиландара


ЛОЗНИЧАНИН Зоран Кокановић и други ходочасници, који чешће иду у Хиландар, на сјајан начин преносе утиске из њега, па није ни чудо што је све више Јадрана живо заинтересовано за ово ходочашће. Спомиње се могућност да у Лозници буде утемељен метох манастира Хиландара, светиње којој пуну пажњу поклањају и српски државници до данашњих дана, уз пуно пажње, љубави и жеље да њен свеколик сјај остане вечан.

Лозничани у манастиру Хиландар

Икона Свете Тројеручице и грожђе Светог Симеона само су неке од знаменитости којима се ходочасници диве. Многа су сведочења да они који нису имали децу, па су једући грожђе са Немањића лозе добили потомство.


Ходочасник Бранивоје Ђукановић додаје да је и само путовање до Хиландара и назад духовни догађај који човека потпуно испуњава, чини га духовно, а самим тим и физички јачим, издржљивијим, али и смернијим и смиренијим.

ОБНОВА И СВЕУКУПНА БРИГА

- Радује нас обнова манастирског комплекса, али и свеукупна брига монаха о њему и пажња ходочасника, јер ово је средиште нашег и културног и духовног живота кроз векове, "адреса" је са које је Свети Сава у отаџбину пренео "пламен" просветитељства, али и ширења духовности, будући да су прве владике у Србију стигле са њим из Хиландара - прича протођакон др Љубомир Ранковић. - Чувене ратарске свеће у наш манастир Троноша, код Лознице, стигле су са хиландарским монасима, што је обичај који Јадрани љубоморно чувају и негују кроз векове.