Музеји Јагодине, Ћуприје, Параћина, Свилајнца и Сењског Рудника, уприличиће бројне манифестације за "Ноћ музеја", речено је данас Танјугу у овом установама.

У Јагодини, ова међународна културна манифестација, одржаће се сутра у Завичајном музеју, Музеју воштаних фигура и Музеју наивне и маргиналне уметности.

У Завичајном музеју, који је у културном расположењу од 13. маја, јер је укључен у манифестацију "Музеји за десет", осим сталне поставке, посетиоци ће моћи видети и изложбу аквизиције од 2013. до 2019. године под називом "Дарови прошлости".

У Музеју воштаних фигура, припремили су поставку везану за динстију Карађорђевића, од првих до садашњих престолонаследника, уз наступ полазника Музичке школе "Владимир Ђорђевић" из Јагодине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NOĆ MUZEJA: Priče koje ne bi trebalo propustiti

У Музеју наивне и маргиналне уметности, средишњи део манифестације је изложба Србољуба Којадиновића "Путовање у будућност океанима прошлости", аутор је Јелена Јовановић.

фото Танјуг

"Ноћ музеја" у Музеју "Хореум марги Равно" у Ћуприји, је у знаку археолошких истраживања Ћуприје и околине, а предавања ће држати стручњаци Завода за застити споемника културе из Крагујевца. Испред музеја, од 17 сати, сваки сат, пуцаће трешњеви топ, реплика топа Карађорђа који је дествовао са Иванковачког поља на Турке у време Боја на Иванковцу.

фото Танјуг

Завичајни музеј у Параћину, обележавање ће попчети на градском тргу у 18 сати, изложбом "Сто година сећања на Први светски рат", а сат касније биће приказан филм "Последња авантура кактус Бате".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Noć muzeja – Nova muzejska avantura zakazana za 18. maj

Природњачки центар Србије у Свилајнцу припремио је, како је речено Танјугу, "ноћни обилзак" центра. Посетиоци ће од 19 сати обићи све поставке у пратњи водича, а од 22 сата, биће организован обилзак изложби са батеријским лампама и пригушеним осветљењем у пратњи водича.

фото Танјуг

У Музеју угљарства у Сењском Руднику, који чува историју почетка индустријализације Србије, посетиоци ће моћи да виде оргиналну поставку од преко 1.000 експоната и 5.000 оргиналних фотографија, који осликавају историју рударства на овим просторима. Музеј угљарства, први и јединствени у Србији, основан је 1974. године и смештен у бившој згради магацина рудника, изграђену 1930 године. Са радом је почео 1980. године и чувар је историје рударства дуге више од 160 година.