ИНСТИТУТ за онкологију Војводине у Сремској Каменици добиће још два ЦТ симулатора за лечење и зрачну терапију пацијената са најтежим болестима у Војводини. Када они за неколико месеци буду инсталирани, у овој установи више неће бити пацијената на листама чекања.

Услови за набавку два апарата стекли су се у среду када су министар здравља Србије Златибор Лончар и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић потписали Уговор о суфинансирању набавке радиотерапијске опреме за потребе сремскокаменичког института.

Тим поводом из Покрајинске владе саопштено је да ће набавком и инсталирањем ових најсавременијих медицинских апарата, Институт за онкологију Војводине у потпуности решити проблем листа чекања за све онколошке болеснике којима је неопходан овакав вид терапије.

Како је "Новостима" у среду рекао покрајински секретар Гојковић, кoмплетна инвестиција набавке два нова линеарна акцелератора, ЦТ симулатора, и опремања простора за њихов смештај кошта 6,2 милиона евра.

Прочитајте још - Биће укинуте листе чекања на Институту за онкологију

- Очекује се да ће за набавку ове опреме, као и њеног пуштања у рад, по пројекту бити неопходно нешто мање од девет месеци, с обзиром на то да се упоредо с поступком куповине нових уређаја адаптира и простор у којем ће они бити смештени - прецизирао је др Гојковић.

Наиме, у старој згради Института за онкологију постоје три бункера који су стари око 30 година. После комплетне адаптације, која подразумева неопходан грађевински део радова, комплетну замену канализационо-вентилационих и електроенергетских инсталација, као и других радова, планиран је смештај и инсталирање ових апарата у адекватан простор. Тек када се обаве сви ти радови и заврши обука запослених биће пуштени у рад.

По речима др Гојковића, у Институту за онкологију тренутно постоје четири апарата за зрачне терапије. Један је стар 11, а други 15. година. Са већ раније купљена два нова линеарна акцелератора и набавком још два савремена акцелератора, Институт у Сремској Каменици имаће у функцији укупно пет исправних активних апарата. Довољно да убудуће не буде листа чекања.

РАД У ДВЕ СМЕНЕ

ДО пре три године зрачну терапију чекало је преко 1.300 пацијената, а стављањем у функцију објекта Каменица 2, као и организовања рада у две смене, листа чекања је драстично смањена. Тренутно зрачну терапију чека око 500 пацијената. Дужина чекања у просеку износи од четири до шест недеља.