У ИЗУЗЕТНО свечаном духу, у среду вече у холу Покрајинске владе, а тачно 171 годину пошто су Срби на Мајској скупштини у Сремским Карловцима прогласили Српску Војводину, први пут су уручена покрајинска признања за 2018. годину у области науке и уметности.

Лауреати највиших признања која носе имена научника Милутина Миланковића и сликара Павла Паје Јовановића су председник Огранка САНУ у Новом Саду академик Стеван Пилиповић и музички уметник Звонко Богдан.

Пошто је примио признање које му је уручио председник Покрајинске владе Игор Мировић, академик Пилиповић истакао је да је Милутин Миланковић један од наших и светских највећих научника, којег је америчка Агенција за истраживање свемира сврстала међу 15 највећих научника у области проучавања планете.

- Наука је компаративна предност наше државе и без обзира на тешкоће са којима се суочава наша земља. На нама научницима је велика одговорност управо због тога што се не може замислити напредак друштва без науке - поручио је Пилиповић, кога је за највише покрајинско признање предложио Природно-математички факултет Универзитета у Новом Саду.

Прочитајте још - Сведочанство о Мајској скупштини

Приметивши шаљиво да му је лакше да пева него да беседи и да би "све ово било много лакше да ми је мој оркестар иза леђа", Богдан је казао да у мноштву награда којима је овенчан његов рад, ово признање има посебну тежину.

- То је зато што сам га добио од људи који живе на територији на којој сам рођен, на којој живим и стварам - рекао је прослављени уметник, кога је за награду због неговања војвођанске музичке традиције у којој су спојене све војвођанске различитости, а свака, ипак, остала потпуно аутентична, предложила Радио-телевизија Војводине.

Поздрављајући лауреате и госте, председник Покрајинске владе Игор Мировић подсетио је да је 15. мај, на предлог Покрајинске владе, покрајински парламент прошле године званично прогласио за један од датума од покрајинског значаја.

- Поносан сам што је управо Покрајинска влада на чијем сам челу иницирала званично установљавање овог датума и што је то, у формални и институционални облик, претворио управо актуелни сазив Скупштине АП Војводине - истакао је Мировић.

Он је нагласио да то није једини датум "који ћемо, од сада па заувек, институционално заједно обележавати" те да ће бити прислављани и празници националних мањина, чији су језици у службеној употреби у АП Војводини.

Свечаност је завршена "Химном присаједињења" у извођењу Хора Опере Српског народног позоришта. Реч је о свечаној песми за коју је поводом стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији текст написао књижевник Милован Витезовић, а музику компоновао Светислав Божић.

ЗАЈЕДНИЧКА КУЋА

- И после 171 године од Мајске скупштине, АП Војводина је место слободе, једнакости,напретка и заједништва, то је наша заједничка кућа и место слободе, једнакости и заједништва за све. То је Војводина коју су створили наши велики преци и чију 171. годишњицу данас с поносом обележавамо - истакао је Мировић.

ВИСОКИ ГОСТИ

СВЕЧАНОСТИ посвећеној 15. мају присуствовали су: генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, министар културе и информисања Владан Вукосављевић, председница Уставног суда Весна Илић Прелић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, представници дипломатског кора, покрајински посланици, познати спортисти и уметници.