Сурдулица: Неће Кнауф у комшилуку

Д. РИСТИЋ - Ј. СТОЈКОВИЋ

15. 05. 2019. у 06:26

Сурдулица: Неће Кнауф у комшилуку

Фото Д. Милошевић

Грађани други пут протестовали тражећи чистији ваздух и здравију воду. Мерења још од 2007. показују већу загађеност

ЖЕЛЕЋИ да скрену пажњу јавности на забрињавајуће податке о загађености у Сурдулици, стотинак људи је викенд искористило за организовање друге по реду протестне шетње од Саборног храма посвећеног Светом Георгију, до фабрике "Кнауф".

Један од организатора протеста Станојко Станисављевић објашњава да мерења још од 2007. - које је ванредно налагало Министарство екологије, те редовни мониторинг о трошку локалне самоуправе - показују прекорачења концентрација амонијака, фенола, формалдехида и хлороводоника у ваздуху.

- "Кнауф" не жели да усклади производњу са еколошким правилима и тако крши закон - тврди Станисављевић, и напомиње да се у фабрици праве невешти и прихватају сваки разговор, иако је добро познато да Сурдуличани траже искључиво пресељење производње изван њиховог атара.

А, у борби за чист ваздух, први корак је било потписивање петиције са идентичним захтевима, које је подржала и локална самоуправа. Иницијатива је кренула из Белог Поља, предграђа Сурдулице, у којем се и налази поменута фабрика, јер се тамо највише осећају последице загађења. Поред емисије штетних гасова, овдашње људе забрињава и загађење реке Врле, те подземних вода у које доспевају отпадна киселина и велика количина јаловине после производње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мештани Сурдулице петицијом против опасне фабрике "Кнауф"

- Због повећаног броја оболелих од разних врста карцинома, тражимо да се поштују прописи ЕУ и "Кнауф" измести из наше средине. Јер, Европа дозвољава да таква фабрика на једном месту може да егзистира најдуже десет година, а код нас је тај рок већ прекорачен - наводи се у петицији коју је потписало око 6.000 Сурдуличана, поводом које је из фабрике поручено да је у Белом Пољу инвестирано више од 30 милиона евра, од чега велики део на постројења за пречишћавање ваздуха и воде.

Саопштавају и да редовно обављају сва мерења, о чему постоје извештаји који се редовно достављају републичкој Агенцији за заштиту животне средине. Притом, наводе, технологија и постројења у Сурдулици се не разликују од оних у другим фабрикама "Кнауф" групе од којих је већина у земљама ЕУ, чак је овдашња међу најбољима у Европи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Pošteno

15.05.2019. 07:04

Od kad je Knauf kancerogen pa svi mi što radimo sa tim materijalnom bi trebali biti bolesni a koliko znam to je jedan od najzdravihih materijala koji se koristi u celom svetu i šta je sa radnicima u toj fabrici jesu živi

Treba da prođe

15.05.2019. 12:04

@Pošteno - najmanje 25 godina, da se vide efekti... Tada će vam već biti kasno. Obolećete od kancera u viskom procentu...

Udahni duboko

15.05.2019. 12:21

@Pošteno - Gosp. ovde se radi o proizvodnji mineralne vune i ta proizvodnja je veoma opasna jer se za istu koriste najopasnije materije koje se ne koriste nigde u svetu. Kbauf table sa kojima vi radite su apsolutno bezbedne i nemaju nikakve veze sa ovom fabrikom osim istog imena.

Радијус

15.05.2019. 11:52

Неколико радника је преминуло од најстрашнијих облика карцинома. Ови што су остали, за њих се само може рећи да су још увек живи.

Pera Mitic

15.05.2019. 12:40

Ovo je fabrika od koje su svi pobegli i niko je ne zeli. Najotrovnija vrsta proizvodnje u svetu, Surdulica je konntaminirana za narednih 100 godina.

Fredi

15.05.2019. 12:42

Nek dostavi Knauf dozvolu za rad najpre, koliko sam ja obavesten, oni dozvolu nemaju, jer niko nije lud da je izda obzirom da ne ispunjavaju vecinu uslova za rad takve vrste fabrike, oni su zahtev podneli, ali iz je zahtev jos uvek u obradi, vec punih 11 godina, sramota!!!