УДРУЖЕЊЕ мањинских акционара (УМА) бившег Друштвеног предузећа за ратарско-сточарску производњу "Змајево" у истоименом селу поднело је кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал против директора Kатастра у општини Врбас због незаконитог преписивања задружне земље на приватне фирме. Потом је Савез удружења акционара (СУА) Војводине поднео кривичну пријаву Републичком јавном тужилаштву против одговорних у Републичком геодетском заводу и катастарским службама у 11 локалних самоуправа. Акционари захтевају да се врати око 200.000 хектара задружне земље из 63 приватизована пољопривредна предузећа у покрајини. Они наводе да задружне њиве по закону нису смеле да буду приватизоване.

Некадашњи радници комбината "Змајево" потражују 612 хектара задружних ораница, без којих су остали приватизацијом предузећа 2004. године.

- Приликом уписа у Катастар непокретности, тадашњи директор АД "Змајево" дао је писану изјаву да је предузеће власник земљишта, што није могло да послужи као основ за промену власништва, поготово што је реч о задружној земљи, која није била предмет купопродајног уговора - истакао је председавајући УМА "Змајево" и председник СУА Војводине Веселин Мухадиновић.

Према његовим речима, незаконито отуђење задружне земље одвијало се у тишини општинских катастара широм Војводине. Колективна кривична пријава поднета је против надлежних у Граду Сомбору и општинама Тител, Оџаци, Кула, Житиште, Мали Иђош, Бачка Топола, Бачки Петровац, Бачка Паланка, Кикинда и Врбас.

Прочитајте још: Зрењанин: У њиве - усред зиме

Поводом узурпације задружне земље војвођански акционари упутили су и жалбу Европском комитету за људска права у Стразбуру, али су обавештени да она засад не може бити узета у разматрање. Данијела Стојковић, чланица Радне групе Националног конвента ЕУ за Поглавље 23, које се тиче правосуђа, борбе против корупције и основних људских права, објаснила је да Србија још није ратификовала споразум по којем је дозвољено упућивање колективне жалбе Савету Европе.

Веселин Мухадиновић

Стојковићева, која је посредница између СУА Војводине и европских институција, недавно је описала приватизацију задружне земље у Војводини у "писму за инострану јавност".


ИСЕЉАВАЊЕ СТАНОВНИШТВА

- НЕЛЕГАЛНА приватизација пољопривредног земљишта битно је допринела даљој миграцији становништва из војвођанских села. Велики број породица остао је без икаквог социјалног програма, акције мањинских деоничара нису исплаћене, а више од 10.000 домаћинстава остало је без иједног запосленог - предочила је Данијела Стојковић.

"ЧИЈА ЈЕ НАША ЗЕМЉА"

НА тему "Чија је наша земља?", СУА Војводине организоваће у понедељак, 13. маја, конференцији за новинаре у Прес- центру УНС, на којој ће говорити Веселин Мухадиновић, Данијела Стојковић, адвокат Милан Терзић и Јелисавета Василић из Савета за борбу против корупције.