ПОСЛЕ седам година чекања Бојана Кање (33) да супруга Шила Кања (33) и њених троје деце из Америке добију српско држављанство, и последња нада се угасила код ових супружника. Американка се са двојицом дечака, Џабари (15) и Камерон (12), и девојчицом Џакаја (16), ипак вратила у своју родну земљу, САД, а Бојан је остао са заједничким сином Џимијем (6) у сремском селу Бингули код Шида.

Тугу и празнину, већ три недеље откако су отишли, породица Кања покушава да замени разговором преко „Скајпа“, али како кажу - све је узалуд.

ЉУБАВ између Сремца Бојана и Шиле планула је преко друштвене мреже "Фејсбук", и после само четири месеца дописивања, када су схватили да су једно за друго, Американку довела је у Србију. Уз своје кофере које је спаковала у трену, повела је и своје троје деце, који су се лепо прилагодили у новој средини, уписали у школу. Овај срећни пар добио је и заједничко дете Џимија, који ће на јесен у први разред. Међутим, од самог почетка заједничког живота проблеми су се гомилали, јер Шила није имала српско држављанство, као ни њено троје деце који су рођени у Америци.

- Годишње сам плаћао боравишну таксу за троје деце 53.000 динара плус 9.000 динара за супругу. Она није могла нигде да се запосли, али и деца су имала доста препрека, почев од тога јер дечаци нису могли да се баве фудбалом, што им је била жеља, изгубили су и многе бенефиције, јер је увек представљао проблем што немају наше држављанство. Мораш све да платиш, а ни ја немам сталан посао, морао сам да се задужујем - прича потиштено Бојан којем је утеха син који има српско држављанство.

Прочитајте још: ЗБОГ ЉУБАВИ ДОШЛА У СРБИЈУ: Овде живимо слободније него у Америци

КАКО наставља своју тужну причу, брачни пар тешком муком донео је одлуку да се раздвоје, али се надају да ће се у најкраће време нешто изменити.

- Свакодневно се чујемо. У Америци су за све ове године колико је Шила била овде, многе ствари узнапредовале. Сада покушава да се уклопи, почев од тога да се преко апликације у школи уносе оцене, као и многи други послови. Мада не верујем и не очекујем да ћемо се Џими и ја у скорије време појавити тамо, али како кажу, нада последња умире - говори снужденим тоном Бојан, којем је једина жеља да му породица поново буде на окупу.

Заједничко дете Џими Кања (6) у сеоском парку - Фото С. Костић


"Новости" су о овом пару писале у октобру прошле године, када су прославили шест година брака. Шила, која је из Спрингфилда, града у држави Илиноис, причала је са одушевљењем о нашој земљи.

- Овде је веома лепо, мир, природа, здрава храна, што је веома битно. Историја је веома богата, како Србије тако и целе Европе, што то раније нисам знала. Волим да изучавам, истражујем, упознајем се како са људима, тако и с градовима - рекла је тада за наш лист Американка.

СТРАНЦИ

Дошли су из земље која нас је бомбардовала, због љубави, у Србију. Иако је троје деце рођено у Америци, крштени су у нашој православној цркви. Заволели су ову земљу, која је слободна за кретање, безбедна, али нажалост они су страни држављани и то је морало да нас раздвоји - говори Бојан Кања.