ШАБАЦ – Композиција теретног воза са фосфорном киселином исклизнула је са колосека у Шапцу, у суботу рано ујутро око 3.20 часова. Акцидент се  догодио на делу пруге који води од градске железничке станице према комплексу „Зорке“, а од 12 вагона са шина су исклизнули шести и седми.

На сву срећу вагони се нису преврнули, па течност није доспела у додир са спољашњом средином. Воз се кретао брзином свега 10 километара на сат јер је још увек био на станичном колосеку, а и иначе ово је пракса свих теретнох возова када се, кроз насељени део града, крећу ка индустријској зони. Фосфорна киселина путовала је из Бугарске и требало је да буде допремљена у фабрику минералних ђубрива.

Прочитајте још: Теретни воз исклизнуо из шина на станици у Кикинди


Припадници Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије брзо су стигли на лице места, да би им се око 6 часова придружиле и екипе из Београда са помоћним возом. Радници Дирекције за инфраструктуру Железница Србије око 9 часова вратили су у шине исклизнуте вагоне.

Да подсетимо, у близини места исклизнућа, крајем осамдесетих година догодио се акциден који је могао да угрози читав град. Од удара у надвожњак пукле су цистерне са амонијаком, такође, за производњу минералног ђубрива. Становништво у околним улицама тражило је лекарску помоћ, амонијак се данима осећао све до центра града и размишљало се о евекуацији.