ТРИФУН Митић (86) из села Биновце већ две деценије живи уз НАТО бомбу од готово једне тоне која се "угњездила" тик крај његове породичне куће.

А, ова невероватна прича почиње 1999, када су авиони НАТО - из ко зна којих разлога - један од својих пројектила испоручили у Митићево двориште. Срећом, збило се то док су домаћини били на њиви, а паклена направа - иако није експлодирала - постала је ноћна мора ових људи.

Прве четири године, Трифун се обраћао свима који би могли да уклоне бомбу: од локалне самоуправе, преко полиције, до војске, али нико није предузео ништа.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
БИЈЕ ВРЕЛО ИЗ БРАНЕ: Необична појава у ХЕ "Увац"

Онда је домаћин узео ствар у своје руке и почео пољопривредним алатом да копа, у нади да ће се тако решити муке. Свакодневно је, мало помало, вадио земљу, али није успео да откопа читав пројектил, већ је дошао само до крила или "пераја", како их он зове.

- Када су комшије виделе шта радим, у паници су алармирале полицију која је неколико пута долазила да ме упозори, али ниједном није покушала да помогне - објашњава Митић за чији проблем је јавност сазнала и кроз документарни филм Слађана Стојановића под насловом "Трифун бомбаш", који је побрао многе награде у земљи и региону.

У међувремену, његово двориште су сви почели да заобилазе у широком луку, а домаћин од копања није одустајао све док га, пре шест година, болест није приковала за постељу. Каже, и супруга му је преминула, па сада о њему брине само унука Анита...

Трифун Митић

НАТО пројектил је стару Трифунову кућу добро протресао и направио пукотине у њој које се временом шире, па прете да је уруше. Запуштени и ничим необележени кратер је поново прекривен земљом, травом и шибљем, а Митић и његове комшије свако вече са зебљом крећу на починак, страхујући од подмукле направе...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
НА МЕТИ ПУЦАЧА ИЗ НОВОГ САДА: Погодио га метак док је стајао на прозору

ЈЕДИНА НАДА

- ВЕЋ сам изгубио наду да ће неко да извуче опасни товар испод темеља, а једина утеха ми је сазнање да 20 година бомба није експлодирала, па вањда неће ни убудуће... - огорчен је Трифун Митић.