МНОГИ млади из кулске општине преселили су се у Суботицу, где су обезбедили егзистенцију, а новина је да онима који су остали, а немају посла, једна суботичка фирма долази "на ноге", нудећи им и запослење и превоз до радног места, иако је удаљеност око 70 километара. Реч је о предузећу за производњу и велепродају грађевинског изолационог материјала "Мастерпласт", ћерки-фирми истоимене компаније из Мађарске, која се у Суботици, од отварања 2002, непрекидно шири.

Прочитајте још: Црногорац који радницима купује кола и шаље их на Сејшеле сада поклања своју плату

Руководилац Одељења за људске ресурсе у "Мастерпласту" Моника Фаркаш Пуњи наводи да је у овој фабрици досад запослено 580 радника, а тренутно недостаје још стотину. Велики број радних места у "Мастерпласту" појавио се изградњом погона за производњу стиропора, што је са 30 милиона динара суфинансирала Влада Војводине, као и пуштањем у рад линије за производњу стаклене мреже, за шта је Влада Србије издвојила два милиона евра, уз услов да се запосли 205 радника, чије плате морају бити бар за петину веће од републичког просека.

Прочитајте још: Србима мало 900 €, вариоце увозе из Румуније и Турске

- У Суботици не можемо да нађемо потребне раднике, јер су или већ негде запослени или су отишли у иностранство. Зато смо кренули у потрагу у другим срединама. У Кули, Црвенки, Липару и Сивцу у старту смо запослили око 20 радника - истиче Фаркашева.

Према њеним речима, траже се радници за рад на машинама, подједнако и жене и мушкарци, а препрека нису ни године, ни спрема. Реч је условно о физичком послу, "јер најтеже што се подиже је седам-осам килограма".

Фото З. Р. Моника Фаркаш

- Радио сам досад такође у једној страној фирми, у другој општини, али је тамо била велика тензија због норме, које у "Мастерпласту" нема - каже један од пет Сивчана, који су ове седмице почели да раде у "Мастерпласту", истичући задовољство условима и обећаном платом.

У "Мастерпласту" раде и људи из још удаљенијих насеља. Фаркашева вели да по раднике у три смене одлазе возила са 18 места, а верује да ће им ускоро бити потребни аутобуси са 45 седишта.

СВЕ СЕ ПЛАЋА

РАДНИЦИ се у "Мастерпласту" запошљавају на одређено, али им је предочено да врло брзо, ако се добро покажу, могу добити сталан посао. Од првог дана им иде радни стаж, а посебно им се плаћа ноћни и рад суботом.