ЗА куповину имовине фабрике "Зорка - Обојена металургија" заинтересована је команија "Еликсир" из Шапца, а овај понуђач не само што је једини, већ за објекте процењене на 372 милиона динара сада нуди нешто више од половине почетне цене.

"Еликсир" је, подсетимо, одраније власник суседних "Минералних ђубрива"...

"Зорка - Обојена металургија" је, иначе, у стечају још од 28. априла 2015, а већ два позива за продају њене имовине су пропала јер се нико није јавио. "Обојена" је, притом, била окосница производње некадашњег хемијског гиганта, препознатљива по производњи цинка чистоће 99,995 одсто који је веома цењен на Лондонској берзи.

На списку поверилаца, фирма има чак 879 страних и домаћих добављача, те банака, јавних предузећа и осигуравајућих кућа, а ту је и држава према којој није измирила обавезе на име пореза и доприноса. Само за неисплаћене зараде радницима је потребно 6,5 милијарди динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ребаланс због "Зорке"


Међу највећим и обезбеђеним повериоцима су швајцарска фирма "Минеко" са више од 950 милиона, те Рудник и флотација из Горњег Милановца са 113 милиона динара, које потражују средства за сировине испоручене у периоду од 2001. до 2007.

Уколико понуда "Еликсира" чији је власник Станко Поповић буде прихваћена, у власништво те компаније ће прећи 54 објекта, међу којима су спратна управна зграда са халом од 3.336 квадрата у основи, пржионица од 866 квадрата, зграда електролизе од 737 квадрата... А, на списку имовине су још три отворена складишта, интерне саобраћајнице кроз фабрички круг, те железнички колосек. Ту су и надземни водови за транспорт флуида и енергената, кабловски разводи, стубови и цевоводи који су, истина, веома руинирани.


"АКЦИЈА"

ХОЛДИНГ компанија "Зорка" у стечају је огласила јавно надметање за продају управне зграде површине 3.331 квадрата, са почетном ценом која премашује 20 милиона динара, као и објекта такозваног ђачког интерната од 1.142 квадрата, чија је почетна цена 3,9 милиона динара. На продају је и пословни простор у Шапцу, те у Београду, а јавно надметање је заказано за 7. јун. Рок за достављање пријава истиче 31. маја.