СТАРИ РАС СПРЕМНО ЧЕКА ГОСТЕ: Захваљујући новој стази, туристи могу лакше да стигну до локалитета Градина код Новог Пазара

М. НИЋИФОРОВИЋ

03. 05. 2019. у 10:28

СТАРИ РАС СПРЕМНО ЧЕКА ГОСТЕ: Захваљујући новој стази, туристи могу лакше да стигну до локалитета Градина код Новог Пазара

Туристи у Старом Расу,Фото Град Нови Пазар

Министар Љајић и градоначелник Бишевац први посетиоци који су стигли уређеним путем

ТУРИСТИМА који долазе да обиђу Стари Рас код Новог Пазара, где је Стефан Немања стварао прву српску државу и где се рађала лоза Немањића, од првог маја много је лакше да се од средњовековног Трговишта, данашњег Пазаришта, попну до локалитета Градина, који је заједно са осталим деловима Старог Раса и оближњим Сопоћанима део светске културне баштине под заштитом Унеска.

Новоизграђеном стазом, која кроз шуму пролази поред чувене Немањине пећине и остатака Цркве Светих архангела, уочи првомајских празника први су, заједно са својим сарадницима и бројним туристима, прошетали потпредседник Владе Србије Расим Љајић и градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац. Туристичко-пешачка стаза дуга је 950 метара, дуж стазе је урађено седам одмаралишта са клупама, постављени су путокази, рукохвати, заштитна ограда, а у плану је и скоро постављање лед-осветљења. Радови су коштали 12 милиона динара, а финансирало их је Министарство трговине, телекомуникација и туризма.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: И Нови Пазар има море

- Нови Пазар има највећи број културно-историјских споменика на малом простору и велики број туристичких производа који никада нису били мање вредновани. Циљ нам је да Нови Пазар позиционирамо као важну туристичку дестинацију, јер има предуслове за то. План је да за две године број туриста са садашњих 25.000 повећамо на 50.000, а за пет на 100.000 годишње - нагласио је Љајић, истакавши да ће Влада Србије увек имати разумевања и пуно бриге за вредну културно-историјску баштину у овом крају.

Као највредније споменике споменуо је Сопоћане, Стари Рас, Петрову цркву и Ђурђеве ступове, затим Алтун-алем џамију, Иса-бегов хамам, Амир-агин хан, кулу Мотриљу...

- Захваљујући изузетној културно-историјској баштини наш град је поглашен за изузетну туристичку дестинацију у Европи. То нам је дало нову енергију за развој туризма, изграђено је шест нових хотела, повећани су смештајни капацитети, планирамо нова и још већа улагања у туризам - додао је Бишевац.


Љајић и Бишевац на новој стази до Градине,Фото Град Нови Пазар

СВАКИ ДЕСЕТИ БИО СТРАНАЦ

Стари Рас, Сопоћани, Петрова црква и Ђурђеви ступови под заштитом Унеска су од 1979. године. Због ових српских средњовековних драгуља, али и због Алтун-алем џамије, Старе чаршије и других исламских споменика, у Нови Пазар је раније долазило и по 100.000 туриста годишње, од којих је сваки десети био странац. У Новом Пазару се надају да ће врло брзо повратити стари туристички имиџ и да ће у будућности живети од туризма.


ДРУГИ СТАРИ РАС

ЗВАНИЧНИ Стари Рас на Пазаришту близу Сопоћана "открио" је и уредио познати археолог Марко Поповић, који је деценије свог живота посветио овом локалитету. Међутим, појавила се и теорија о "другом" Старом Расу у Постењу, на брду Градина поред пута Рашка - Нови Пазар, где је екипа др Јованке Калић годинама истраживала. До овог локалитета пешке могу да стигну само најупорнији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације