Велика светиња из Русије стигла у крушевачку Лазарицу

С. Бабовић

28. 04. 2019. у 20:52

Велика светиња из Русије стигла у крушевачку Лазарицу
Верници ће у Лазарици све до 4. маја имати прилике да се поклоне драгоценој реликвији из манастира Епархије јарославске

ДЕО хитона - одеће Исуса Христа - једне од највећих православних светиња у Русији, стигао је у цркву Лазарицу у Крушевцу на ускршње празнике. Захваљујући пријатељству српског и руског народа и ангажовању представника друштава које негују узајамне односе, верници ће у Лазарици све до 4. маја имати прилике да се поклоне драгоценој реликвији из манастира Епархије јарославске.

Прочитајте још: Цркви светог Михаела Арканђела статус споменика културе

У Епархији крушевачкој кажу да је светиња пристигла у Лазарев град по благослову патријарха московског и све Русије Кирила и патријарха српског Иринеја и епископа крушевачког Давида. Овај догађај, додају, заједно са изношењем плаштанице дочарао је сећање на дане када је Господ страдао и био положен у гроб.

Прочитајте још: Ускршњи етно-фестивал у манастиру Сестрољин

- Прошлог новембра смо овде угостили мошти светих руских мученика, ростовско-јарославских светитеља из Спасо-Јаковљевског Димитријева, мушког манастира, а сада је ту једна од највећих светиња православне цркве, део хитона Господњег, који је ручно изаткала Богородица - рекао је Жељко Марковић, старешина Лазарица.

Део хитона, једноделне тканине, која је кроз историју више пута нестајала и бивала пронађена, не би се нашао у српској богомољи без помоћи Наталије Шатилине и подршке Амбасаде Руске Федерације и амбасадора Александра Чепурина. Шатилина је заједно са адвокатом Гораном Петронијевићем присуствовала уношењу светиње у круг цркве.

- Важно је да два братска народа деле своје светине - наглашава Наталија Шатилина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације