Вучевић: Кинези понудили да граде четири гараже са 1175 места

Танјуг

25. 04. 2019. у 15:14

Вучевић: Кинези понудили да граде четири гараже са 1175 места

Фото Танјуг / Милош Вучевић

Нови Сад ће бити први град у Србији који је концесионо решио проблем државне апотеке, рекао је Вучевић

Немачка компанија Феникс, поред још четири стране компаније, заинтересована је за концесију на државним апотекама у Новом Саду, кинеска компанија жели да гради четири гараже у граду, биће отворене две нове фабрике, стигло је седам понуда за решавање енергетске ефикасности Спенса, а почеће и партерно уређење центра Новог Сада.

То је све данас новинарима саопштио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Нови Сад ће бити први град у Србији који је концесионо решио проблем државне апотеке, рекао је Вучевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Mirović i Vučević obišli radove na izgradnji kružnog toka

"Четири стране компаније су већ откупиле документацију, а до 3. априла, кад је био рок за доставдљанеј понуда, стигла је понуда апотека Бену, власништво немачког Феникса, који су дали понуду за концесију над апотекама на 15 година, у износу од 4,3 милиона евра. То је за 362.000 евра више него што је била почетна вредност коју је Град одредио. Једина понуда за 40 милиона динара је већа од овог износа него што је Град рекао да је најнижа концесиона накнада за упрапвљање новосадским апотекама у наредних 15 година", рекао је Вучевић.

Рекао је и да је посебно поносан јер је Нови Сад први град у Србији који је урадио овакав пројекат и "заиста решио стратешки проблем свих апотека", да није давао у закупе, попут других општина и градова, већ концесионо решили статус апотека.

Вучевић је рекао и да су стигле две понуде за изградњу јавних гаража у Новом Саду.

"Од једне велике компаније из Кине, која тренутно у Србији има највећу гринфилд инвестицију од њихове мајке компаније директно из Кине. Добили смо понуду од 30 милиона евра за изргадњу четири гараже, за пројектовање, финансирање, изградњу и управљање на 45 година", најавио је Вучевић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučević: Do 2020. pred građanima plan izgradnje deponije

Кинези су занитересовани, како је рекао, да граде три подземне и једну надземну гаражу, са укупно 1175 места и то на следећим локацијама - у Улици Модене, на Тргу републике, потом на простору између Скупштине Војводине и гимназије „Исидора Секулић“ и надземну гаражу у шафариковој улици, која ће бити и највећа.

"Добили смо и понуду од једне домаће новосадске компаније која је заинтересована да изгради, односно има партнерски однос са Градом, и да изгради гаражу у Улици Модене", казао је градоначелник.

Вучевић је говорио и о две стране компаније, које ће градити фабрике у Новом Саду, једна од њих је швајцарска фабрика чоколаде и друга немачка компанија Бош Мале, која се бави производњом турб компресора. Обе инвестиције су вредне по 50 милиона евра. Фабрика за производњу турбо компресора биће смештена у Индустријској зони, код Лира, док ће фабрика чоколаде бити на регионалном путу према Зрењанину, на излазу из Новог Сада.

"Бош Мале је компанија у власништву Кине, са немачким менаџментом. Тренутно су пети у свету по производњи, са 2,2 милиона турбо компресора годишње произведених. Долазе са инвестицијом од 50 милиона евра, запољшаваљау 445 људи, од тога 50 инжењера у истраживачком развојном центру. Они ће имати и истраживачко-развојни центар и производњу турбо компресора", рекао је Вучевић.

Градоначелник је говорио и о Спенсу, за који су стигле необавезујуће понуде за партнерство за енергетску ефикасност. Стигло је, каже,с едам понуда, од тога су три од страних компанија.

"Понуђени су различити концепти сарадње, како да Спенс да учинимо ефикаснијим, атрактивнијим, да смањимо губитке, учинимо га безбеднијим, како да немамо ситуацију да вода на базену није довољно топла, да се топи лед на клизалишту и да расипамо енергију и за то издвајамо паре из буџета. За Спенс смо учинили још један корак у смислу стабилизације и оснаживања, смањили смо губитке Спенса за 650 милиона динара и у процесу смо финанлног смањења броја запослених, па ће у наредним месецима број запослених бити смањен за 68", рекао је Вучевић.

На питање новинара да ли то значи да је Град одустао од идеје, која је помињана у јавности о рушењу Спенса, Вучевић је одговорио да је Граду јасно да грађани нису били за такво решење и његово рушење, због чега то и неће бити урађено, већ ће проблем решити на овакав начин.

Вучевић је најавио и партерно уређење центра града, за шта ће план бити готов ове године, а новац је већ предвиђен ребалансом буџета.

"Урадићемом партерно уређење у неколико етапа, а све ће бити једна визуелна и урбанистичка целина. Најпре ћемо уредити део Трга слободе, од Српског народног позоришта до Ааполо центра и до Успенске цркве", навео је Вучевић, те додао да након тога следе наредне фазе другог дела уређења центра града.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације