Сивац: Канализација уз помоћ Мађарске

З. РАЈИЋ

четвртак, 25. 04. 2019. у 11:48

Сивац: Канализација уз помоћ Мађарске

Вода у подрумима Фото З. Рајић

Сивац ће бити треће село у кулској општини које ће решити проблем отпадних вода. неће више бити преливања фекалне воде из септичких јама и поплављених подрума

ПОСЛЕ Куле и Црвенке, Сивац ће бити треће насеље у кулској општини које ће добити канализацију. Да то није било тек пуко обећање у кампањи пред ванредне локалне изборе, одржане 16. децембра, потврдио је радни састанак који је недавно у Кули с представницима Општине одржао Имре Керн, државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре. Он је у разговору са председником Општине Дамјаном Миљанићем, његовим замеником Карољем Валком и секретаром МЗ Сивац Бобаном Дамјановићем предочио могућност да изградња канализационе мреже и пречистача отпадних вода у Сивцу буде финансирана кредитном линијом Владе Мађарске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сивац: Из поплаве испливао немар

- Аранжман би склопиле владе Србије и Мађарске, тако да би новац за изградњу канализације у Сивцу, Општина добила као бесповратна средства, како је било и у случају постављања мреже у Кули и Црвенки - рекао је Миљанић.

Изградња канализације и индустријске зоне су приоритетне инвестиције у Сивцу у наредне четири године.

- Уз подршку мађарске владе, рачуна се и на помоћ Канцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије и Управе за капитална улагања Војводине - назначио је Миљанић.

Предвиђено је да се пречистач отпадних вода изгради на изласку из Сивца ка Црвенки, где је планирано и уређење индустријске зоне. Миљанић је нагласио да постоји пројекат за мрежу и пречистач у Сивцу, али је одавно направљен, па ће вероватно морати да се ревидира.

Сивчани су са одушевљењем примили вест да ће коначно добити канализацију, јер многа домаћинства, посебно у дољанском крају и Јамурама, због високог нивоа подземних вода муку муче с преливањем септичких јама, а тај проблем је нарочито изражен у стамбеним блоковима у центру села, где се фекална вода излива у подруме. Од загушене септичке јаме шири се несносан смрад између поште, пијаце и католичке цркве.

Све жалбе грађана завршавале су се слегањем рамена надлежних у МЗ, који су објашњавали да се невоље могу отклонити једино изградњом канализације, напомињући да је то изузетно скуп пројекат да би могао да буде реализован.

Имре Керн са представницима Општине

Сивац, село са око 8.000 становника и више од 2.000 домаћинстава, налази се, као и Црвенка, Кула и Врбас, на регионалном путу Нови Сад - Сомбор. Канализација у Црвенки биће потисним водом спојена са магистралним колектором између Куле и Врбаса, одакле ће отпадне воде одлазити у централни пречистач у Врбасу, уместо да, као досад, загађују ВБК. Сивачка канализација неће бити део тог система, него самостална, а пречишћена вода ће се, као и у Врбасу, уливати у ВБК.

ЦРПНА СТАНИЦА НА КАНАЛУ

УЗ отпадне воде, велике неприлике житељима Сивца стварају и атмосферске воде, које при обилним падавинама узрокују поплаве, јер не могу да се уливају у ВБК, чији је ниво виши од насеља. И тај проблем ће, наводи председник општине, бити решен, јер ће бити изграђена црпна станица, која ће атмосферске воде препумпавати у ВБК. По 25 милиона за овај подухват обезбедиће Општина и ЈВП "Воде Војводине".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације