ЛЕПОТА СА СТАЗА: Изложба скулптуре у СБ „Бања Ковиљача“

В. Митрић

среда, 24. 04. 2019. у 09:40

ЛЕПОТА СА СТАЗА: Изложба скулптуре у СБ „Бања Ковиљача“

Изложба скулптура од дрвета и камена Фото В. Митрић

Бранивоје Брано Ђукановић, професор из Лознице, који се планинарењем непрестано бави више од пола века, сабрао је врхунску колекцију дрвених ескпоната

Бранивоје Брано Ђукановић, професор из Лознице, који се планинарењем непрестано бави више од пола века, сабрао је врхунску колекцију дрвених ескпоната, које је значални средио, уредио заштитио, створивши он њих уметничка дела.

Доносио је, сам, или уз помоћ пријатеља, занимљиво дрвеће, али и камење из река од Јадра и Дрине до Саве, Мораве, Вардара...Спајао је ретке, занимљиве и атрактивне примерке од дрвета из природе и камена. Тако је настала његова богата колекција скулптура, чија је изложба, тренутно, у току у Специјалној болници за рехабилитацију „Бања Ковиљача“ у истоименом лечилишту и одмаралишту, између Дрине и Гучева, чије сваке делиће овај професор, природњак и уметник зна.

Прочитајте још - Необичне скулптуре од дрвета пронађеног у Дунаву

У разним крајевима Србије и суседним земљама, посебно у РС и БиХ, Ђукановић је, до сада, имао више од тридесет изложби, која су места на којима се говоре лепе песме, чује дивне мелодије и ужива у амбијенту изложбе о чему он посебно води рачуна.

Уз његова дела, управо, сликају у Ковиљачи академски сликари из разних крајева Србије, који, полако, уз Бранина објашњења, успевају да схвате шта је везано за које поднебље, планину, реку, села, градове, на многе стазе и богазе којима је ходио и још ходи.

Бранивоје Ђукановић Фото В. Митрић

Ђукановића очекују нове изложбе, већ наредних седмица, у Кикинди, Вршцу, па у Румунији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације