НА породичном плацу у Улици др Лазе Костића 7б у насељу 4. јул у Зрењанину, браћа Раде и Ђорђе Шкорић, 4. априла, чим су прибавили грађевинске дозволе, почели су да граде стамбено-пословни објекат, са помоћним просторијама. Већ зидарска припрема, међутим, силно је наљутила првог комшију, Ћазима Хоџаја, газде пекаре "Златни клас", који користи пролаз између радње и плаца Шкорићевих за довоз робе у магацин.

Прочитајте још - Борба против дивље градње

Мада благи неспоразуми трају већ десетак година, откад је власник познате пекаре понудио новац да откупи дедовину Шкорићевих, ових дана све је прокључало, јер, како засад ствари стоје, никакав договор није могућ. Грађевински радници кочићима су обележили плац и место где би требало да буде подигнут зид, и то стриктно по нацртима и мерама из пројекта, али би двадесетак и нешто центиметара, потпуно онемогућили пролаз возила између пекаре и комшијског плаца.

Тренутно, градња је у статусу "ни ту ни тамо", јер је Хоџај паркирао комби и пик ап непосредно уз ограђену зону и онемогућио мајсторима рад.

- Уредно смо случај пријавили грађевинској инспекцији, полиција је такође излазила на лице места, на срећу већег сукоба није било, али смо годинама уназад под притиском моћног комшије, који је у више наврата нудио новац да откупи цео плац, као и тих спорних двадесетак центиметара, који по свим папирима припадају нама - прича Раде Шкорић, уз напомену да је недавно добио предлог за тужбу од адвоката свог првог комшије.


У четвртак, 18. априла, у Основном суду у Зрењанину организована је медијација, која је трајала пуних шест часова.Све понуђене компромисе, међутим, Шкорићи су одбили.

- Нећемо да кршимо закон, хоћемо само да градимо зидану ограду и да се држимо пројекта, не занимају нас комшијине примедбе - каже, за "Новости", Ђорђе Шкорић, истичући да је незванично сазнао да је комшији одбијена жалба да се обуставе радови.

Хоџај је због пословних обавеза тренутно ван Србије, сазнајемо од његовог адвоката, који наглашава да је његов клијент од почетка за мирно решење и компромис.

- На медијацији смо барем десетак компромиса, али по закону у поступку медијације не смем јавно да износим ниједан предлог, јер смо потписали документ о тајности свих података - предочава зрењанински адвокат.

- Свако предложено решење Шкорићи су одбили и чврсто остали при ставу да неће одступити ни за педаљ. Ако у међувремену не дође до нагодбе, уследиће парнични поступак - нагласио је адвокат газде "Златног класа", не желећи да му помињемо име.

Раде и Ђорђе Шкорић са дозволама 

НИСУ НАДЛЕЖНИ

ГРАЂЕВИНСКА инспекција изашла је на терен и утврдила веродостојност добијене грађевинске дозволе, а поменути спор који иде на душу сукобљеним странама није у њиховој надлежности, баш као ни полиције, која је такође била на лицу места и констатовала да физичких сукоба и отворених претњи није било.

СТРАТЕГИЈА ЈЕДНЕ СТРАНЕ

- ЕВЕНТУАЛНИ парнични поступак, који би вероватно трајао више година, онемогућио би нас да наставимо градњу, јер по тренутним законима, након две године мировања, мораћемо поново да прибављамо све неопходне дозволе, које тренутно уредно поседујемо и све смо поштено платили - свесни су Шкорићи.