Поскупео обилазак Ресавске пећине

З. Глигоријевић

среда, 24. 04. 2019. у 06:28

Поскупео обилазак Ресавске пећине

Ресавска пећина Фото З. Глигоријевић

Карта за одрасле износи 350 динара, за ученике од седам до 18 година 300 динара, а за децу до седам година само 50 динара

КАКО цене карата за обилазак Ресавске пећине нису мењане пет година, ЈП "Ресавска пећина" повећало је цене улазница за по 50 динара за све категорије посетилаца. Карта за одрасле износи 350 динара, за ученике од седам до 18 година 300 динара, а за децу до седам година само 50 динара.

Прочитајте још: ДИВНА ВЕСТ ЗА БУДУЋЕ МЛАДЕНЦЕ: Ресавска пећина организује венчања

- Одржавање, чување и унапређење споменика природе Ресавска пећина је веома скупо. Прошле године, на пример, из сопствених прихода покривали смо само 40 одсто трошкова, док су остатак прихода чиниле субвенције општине Деспотовац и надлежног Министарства заштите животне средине. Како бисмо смањили субвенције, ишли смо на минимално повећање цена улазница - каже, за "Новости", в.д. директора - Милостива Kочић.

ЈП "Ресавска пећина" добило је и одобрење Владе Србије за наплату улаза у заштићено подручје "Лисине", у износу од 100 динара за одрасле и 50 динара за децу. Уколико буду посетили водопад Велики бук, кањон, Велико врело, цена ће бити дуплирана. Плаћања су ослобођене особе које живе или су запослене на заштићеном подручју, или у њему обављају службене послове, као и инвалидна и лица са посебним потребама, пензионери с најнижим пензијама и деца предшколског узраста.

Прочитајте још: Ресавску пећину посетило 5.000 туриста

За обављање угоститељских и енергетских делатности, трговине и саобраћаја, као и за одржавање манифестација и коришћење имена и знака заштићеног подручја "Лисине", одређене су накнаде.

Тако ће хотели таксу на лежајеве годишње плаћати 800 динара, дневна накнада за тезге биће 330 динара по квадратном метру, а снимање рекламних филмова дневно ће коштати 20.000 динара. Накнаде за билборде по квадратном метру наплаћиваће се 35.000 динара, коришћење возила у заштићеном подручју дневно ће стајати од 50 до 1.000 динара, ауто-мото приредбе наплаћиваће се 45.000 динара, а коришћење имена и знака један одсто од оствареног прихода.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Zoran

24.04.2019. 18:10

Pa porasli stalaktiti i stalagmiti...mora se plati to. Kao i carina na elektronsku robu, da se ne unistie proizvodjaci elektronike u Srbiji.