Сећање на славу малог Париза

А. ДЕЛИЋ

23. 04. 2019. у 21:41

Сећање на славу малог Париза

Фото А. Делић

У Шапцу отварањем изложбе у библиотеци обележен 22. април - дан града. Поставка сачињена од оригиналних књига и старих разгледница

Старе шабачке књиге и разгледнице, које су обележиле различите епохе живота "малог Париза", угледале су светлост дана на данашњој изложби у "Библиотеци шабачкој", уприличеној поводом 22. априла који град на Сави обележава као свој дан.

- Ту су путописи из 19. века о Шапцу, као раскошној и противречној вароши, у коју се могу склонити и знанци, и незнанци. Зато библиотека, као сабиралиште умних речи, одаје почаст свом граду - истакла је директорка установе Јелена Подгорац, док начелник Одељења за друштвене делатности Татјана Марковић наглашава да су изложена оригинална дела настала током 19. и 20. века.

Поводом Дана града, у Народном музеју је одржано предавање на тему "Предаја градова 1867", у знак сећања на 22. април, када се из тврђаве на Сави повукао и последњи турски војник.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Шабац: Сви позивају на улицу

У шабачком позоришту су овдашњи глумци за суграђане и њихове госте бесплатно одиграли представу под насловом "Претпоследња панда или статика"...

Иначе, у историји је остало забележено да су 22. априла 1867. кључеви Шапца предати пешадијском капетану српске војске Лазару Цукићу. А памти се и податак да је Србија - дипломатским путем - истовремено преузела управу над још шест градова.

ЗАСЛУЖЕНЕ НАГРАДЕ

ОВОГОДИШЊИ добитници "Априлске награде" за укупни развој и промоцију града Шапца су ФК Мачва и неуропсихијатар прим. др Стеван Станковић. За развој демократских вредности, те поштовање људских права и слобода награду је добио новинар портала "Жиг инфо" Милан Јовановић, док је за развој села, пољопривреде и месних заједница признање додељено МЗ "Змињак-Скрађани".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације