Градоначелнику Лесковца криви адвокати

И. МИТИЋ

среда, 24. 04. 2019. у 07:28

Градоначелнику Лесковца криви адвокати

Седиште градске управе у Лесковцу

Незаконита наплата боравка деце у вртићима ће град Лесковац коштати 60 милиона динара. Погрешан обрачун од септембра 2010. до фебруара 2015.

ЛЕСКОВАЧКА локална самоуправа ће родитељима морати да врати више од 60 милиона динара колико, са припадајућим трошковима, износи разлика између законитог и наплаћеног износа за боравак деце у предшколској установи "Вукица Митровић" у периоду од септембра 2010. до фебруара 2015.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лесковац: Без места у обдаништима остало стотинак деце

За овај трошак градоначелник Горан Цветановић је окривио поједине лесковачке адвокате, којима ће припасти огромни судски трошкови, док су му они поручили да је неприхватљиво да одговорност за рад службеника преваљује на адвокатуру - уместо да је тражи у градским институцијама које су пропустима причиниле штету грађанима.

Разлика је настала тако што је локална самоуправа у овом периоду учешће родитеља у цени смештаја деце у вртићима одређивала на основу њихових прихода, уместо да им наплати законских 20 одсто од утврђене економске цене, а остатак плати сама. Тако се градска власт у Лесковцу само лане суочила са око 500 парничних и извршних предмета.

- Гладни адвокати, који нису способни да бране тешка кривична дела, иду од куће до куће и траже да се локална самоуправа тужи по разним основама. Због њих сада имамо тужбе хиљаду родитеља, а од средстава које ћемо морати да вратимо могли бисмо да саградимо два нова вртића - изјавио је Цветановић, и нагласио да ће оштећеним родитељима припасти знатно мањи износ у односу на судске трошкове које ће наплатити њихови правни заступници.

НАПЛАТА ЗА УЛИЦЕ ЛОКАЛНА Самоуправа у граду на Ветерници се суочава и са све већим бројем тужби ради исплате накнада за делове непокретности које се деценијама користе као јавна површина, односно пут, иако власницима никада није исплаћено обештећење. Незванично сазнајемо да су нека домаћинства још лане посећивали представници адвокатских канцеларија и нудили бесплатно заступање.

Подсетимо, Лесковац је сличан проблем имао и поводом судских спорова због уједа паса луталица. Градоначелник је, сумњајући да неки ове тужбе злоупотребљавају, навео пример једне породице из околине града која је због уједа паса луталица поднела чак седам тужби против локалне самоуправе, а у свим сучајевима су је заступали исти адвокати.

- Они који зарађују огроман новац на терет градског буџета морају да схвате како локална самоуправа није "крава музара" - поручио је Цветановић, док у лесковачкој заједници адвоката тврде да они не могу бити одговорни за исход поступака.

Кажу, процеси се не би ни водили, нити би суд обавезивао локалну самоуправу да суграђанима надокнађује штету да је њене институције нису причиниле својим незаконитим и неправилним радом. Сматрају, такође, да је Цветановић омаловажио и увредио њихову професију, те да његове изјаве треба тумачити као притисак на самосталност и независност судства.

Градоначелник са најближим сарадницима Фото И. Митић

ПОРАЖАВАЈУЋА СТАТИСТИКА

ПРОТИВ Лесковца је лане поднето 687 тужби због уједа паса луталица, а просечан износ одштете - без судских трошкова - износи 85.000 динара. Градоначелник Цветановић каже да се у половине ових предмета појављује седам истих адвоката, док другу половину заступа 97 њихових колега.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације