НАЧЕЛНИЦА Онколошког одељења Опште болнице "Ђорђе Јоановић" у Зрењанину Ивана Ристић Ујфељан предочила је да су на овом одељењу од 1. јануара до 19. априла ове године регистрована 142 нова картона оболелих од рака, а оно што је карактеристично јесте то да се граница карцинома дојке знатно померила на млађе особе.

- Имамо две двадесетседмогодишњакиње и, оно што је доскора било незамисливо, тројицу мушкараца с карциномом дојке - упозорила је др Ристић Ујфељан. - Током 2018, у порасту је био број оболелих од карцинома дојке за 122 нова случаја, као и број оболелих од рака дебелог црева и простате - 130 нових случајева, уз плућне карциноме, који су такође у порасту.

Начелница Онкологије износи најновије тенденције да се број жена и мушкараца оболелих од карцинома дебелог црева све више изједначава, док је раније то била типично мушка болест.

Према званичним подацима из болничког регистра у Зрењанину, од фебруара 2017. до фебруара 2018. године забележена су 463 случаја оболевања од малигних болести, док их је у периоду од марта 2018. до краја марта 2019. године било 559, што је јасан показатељ знатног увећања броја новооболелих. У периоду од 1. јануара до 31. децембра 2018. године, према подацима др Иване Ристић Ујфељан, регистровано је 519 нових случајева оболелих од карцинома, а највише су били заступљени рак дебелег црева - 138 нових случајева, рак дојке - 133, простате - 39, а заступљени су и рак желуца са 17 регистрованих нових случајева, панкреаса 14, бубрега - 11, карцином мокраћне бешике - 10, тестиса - осам, колико је регистровано и нових болесника са тумором мозга.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Превентивом против карцинома дојке


Најзаступљенији узроци оболевања и умирања од карцинома готово су идентични као и у већини земаља у развоју, а према тим трендовима, у последњих неколико година мушкарци највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате, док је код жена малигни процес најчешће са смртним исходом највише заступљен на дојци, а све више на дебелом цреву, плућима и грлићу материце.

НАЧЕЛНИЦА Др Ивана Ристић Ујфељан

Тачан узрок оболевања од рака и даље је непознат, али се знају фактори ризика, на које можемо или не можемо утицати. То су генетски фактори, фактори спољашње средине, стила и начина живота...


АПЕЛ ЗА ПРЕВЕНТИВНЕ ПРЕГЛЕДЕ

СВАКА рано дијагностикована малигна болест има велику шансу да буде излечива, и зато стоји апел да се ослушкује тело и да свака промена буде иницијатор одласка код изабраног лекара и даљу дијагностику. Превентивни скрининг прегледи код здравих особа се препоручују једном годишње и имају огроман значај у раном откривању малигних болести, порука је стручног тима са Онколошког одељења Опште болнице "Ђорђе Јоановић" у Зрењанину.


ТИМ МАЛИ, АЛИ УИГРАН

Осим начелнице Онкологије др Иване Ристић Ујфељан, у тиму из Зрењанина су и др Љиљана Лазаревић, специјализанти др Марија Бачикин, др Јована Илић, др Мирјана Стојаковић и др Милош Ристић, водећа сестра Дуња Лекић, као и медицинска сестра Драгана Миљановић.