ЏИПИЈАДА: Блато је прави изазов

З. Глигоријевић

21. 04. 2019. у 20:58

ЏИПИЈАДА: Блато је прави изазов

Џипијада - Фото: З Глигоријевић

13. Џипијада у Липовици у организацији Џип клуба „Ресава 4 пута 4“
ДЕСПОТОВАЦ – Адреналин, који скаче на свакој бари, сваком великом брду и оштрој кривини и блато као изазов, основни су разлози због којих љубитељи џипова посећују џипијаду у Липовици. Према речима председника клуба Радована Милосављевића, јуче и данас на софт и хард стази такмичило се шездесетак власника џипова из целе Србије, чији су љубимци имали од 2.000 до преко 3.000 кубика. Они су одушевљени и природом, а нарочито гостопримством мештана. За разлику од претходних година, сада су били смештени у приватне куће, а највише њих, чак 21, уживало је на Етно фарми „Милановић“.


- Због боље проходности терена, прерадио сам цело возило. Основа је „тојота“, али сам прерадио мотор, уградио други мењач, кочиони систем и витло. Пошто возим само хард стазе, улажем много времена, труда, а највише воље да би мој џип био спреман за тешку стазу. Не смем да причам колико ме је све то коштало и колико годишње уложим у његово одржавање – каже аутомеханичар Милош Рацић из Ивањице, који је, са сувозачем Марком Стојановићем, победио на хард стази.


Прочитајте још: Вратоломије на стазама КучајаИ аутомеханичар Саша Миљеновић из Београда, који сваке године долази у Липовицу, јер је „организација на врхунском нивоу“, осим мотора и мењача, све је прерадио на „тојити“. Зато каже да овим спортом не може да се бави неко ко се не разуме у џипове и ко би морао да плаћа прерађивање и поправке.Професионални возач камиона Горан Стојановић, који је у Липовицу дошао са члановима клуба „Офроуд Панчево“, због адреналина и брзе вожње, каже да је потребно много умећа да би се савладале стазе. Да би били утренирани, вежбају сваке недеље.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације