ЈА сам међу онима који су одлучили да се псима посвете по изласку из затвора - сведочи за "Новости" Радомир Ђаковић, осуђеник Казнено-поправног завода у Сремској Митровици, који је у среду штићеницима Васпитно-поправног дома у Крушевцу говорио о својим искуствима у јединственом програму ресоцијализације.

- Сви смо заволели псе, волимо да нам људи долазе и да псе удомљавају. Лично сам два усвојио и нисам једини. Поред нас псе су усвајали и запослени у заводу.

Ђаковића код куће чекају супруга и ћерка. Радује се изласку из затвора, али и новој шанси, коју види у даљем раду са псима. Рехабилитацију осуђених лица која се одвија кроз учење команди за дресуру и кроз креативно писање, у оквиру посебног пројекта у сремскомитровачком затвору прошао је и осуђеник Душан Штерић.

- Програм и сам рад у одгајивачници су ми помогли да поново изградим неке своје емоције и повратим радне навике - напомиње Штерић. - Ја сам неки давни несрећни студент Ветеринарског фкаултета, па је ово био повратак на неки изворни осећај. Верујем да ћу се сасвим пронаћи у раду, који ће сигурно бити везан за псе.

Искуства из Сремске Митровице требало би да помогну да иста пракса заживи и у ВП дому, где тренутно борави око 200 штићеника.

- Већ смо саградили објекат где ће пси боравити, очекује нас потписивање уговора са Јавно-комуналним предузећем, како би из њиховог азила добили од 5 до 10 паса, са којима ће наши штићеници почети да раде по предвиђеном плану. Програм ће почети да се потпуно реализује до краја године - предочава Милош Ристић, управник ВП дома.

Прочитајте још - Обележено 69 година рада Васпитно поправног дома у Крушевцу

У КПЗ у Сремској Митровици, који има једини азил за псе на свету ове врсте, а већ 50 година одгајивачницу, кажу да је око 80 осуђеника прошло кроз пројекат. Недељно удоме око 20 паса. Праве бенефите очекују када пракса заживи и у затвореном одељењу, где борави 1.500 осуђеника.

Гради се објекат за псе

- Тренутно са псима раде осуђеници из полуотворених одељења, што није опет мало, јер је ту око 500 осуђеника

- износи за "Новости" Александар Алимпић, управник КПЗ Сремска Митровица.

- Радујем се што овакав пројекат почиње са реализацијом у ВП дому, јер ту управо можемо да превентивно делујемо, како штићеник не би сутра добио статус осуђеника.

Алимпић предочава да стручни тим затвора већ региструје промене код осуђеника који брину о псима. Емпатија расте, док се проблеми са агресијом смањују. Интересантно је и да се са развојем програма и број захтева за одштету због уједа паса луталица у Сремској Митровици преполовио, са 30 на 15 милиона динара на годишњем нивоу.

Прочитајте још - Из поправног дома у Премијер лигу!

КОМАНДА ЗА ЉУБАВ

РАДИОНИЦЕ креативног писања о осећањима током рада са псима из азила водила је са осуђеницима Марина Ковачевић, из Центра за рехабилитацију имагинацијом.

- Не само да су осуђеници имали прилике да вербализују осећања, него и да себи објасне шта осећају - каже Марина Ковачевић (на слици), ауторка филма "Команда љубав", који је приказан штићеницима ВП дома у Крушевцу. - Била је штета не забележити процес. Највеће поштовање и љубав према људима можете исказати ако их непрестано мотивишете да наставе да се развијају, а то је и идеја овог програма: уметношћу до позитивне промене.

ШИРИ СЕ ИДЕЈА

ПРОЈЕКАТ ресоцијализације осуђеника уз помоћ паса реализује се у три европска затвора. Да заживи у Сремској Митровици, помогли су Управа за извршење кривичних санкција, ОЕБС и ХЕЛП, као и Центар за рехабилитацију имагинацијом. А у плану је регистрација прихватилишта у КПЗ Ниш, као и увођење праксе у КПЗ за малолетнике у Ваљеву.