ЖИТЕЉИ ваљевског насеља Попаре се противе изградњи базне станице мобилне телефоније која је, кажу, преко ноћи никла у близини будућег дечјег игралишта. Петицију је већ потписало више од 200 људи, а ако надлежни не уклоне објекат "Теленора" најављују и тужбу.

Притом, базна станица је изграђена на приватном земљишту, а табла са подацима о извођачу и инвеститору се појавила тек када је објекат био завршен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Зазиру од зрачења у комшилуку

- Сазнали смо да базне станице емитују нејонизујуће зрачење које у пречнику од два километра изазива главобоље, вртоглавице, мучнине, поремећаја у памћењу - набраја Зоран Јовановић из Попара. - Министарство за заштиту животне средине препоручује да се овакви објекти не граде у близини стамбених објеката, школа, вртића, игралишта, а ово које је започето се налази на само стотинак метара. Иако надлежни у Градској управи нису хтели да приме нашу петицију, инсистирамо на томе да базна станица буде измештена ван насеља.

Људи из Попара питају и то да ли овако нешто треба градити у средини која је већ озрачена током НАТО бомбардовања 1999, те се позивају на бројне примере добре праксе у другим, развијенијим европским земљама.

Фото Вамедија

ОТКУД ДОЗВОЛА?

ПОСТАВЉАЈУЋИ питање ко је уопште одобрио изградњу базне станице у близини игралишта и парцеле на којој се планира градња општинских установа, житељи Попара тврде да све студије наводе да зрачења оваквих објеката имају кумулативни карактер на људско здравље и остављају трајне последице, нарочито по младе.