У МИНУЛИХ пет година, откако је формирана по налогу градоначелника Милоша Вучевића, антиграфитна јединица у Новом Саду прекречила је око 3.000 графита мржње, а симптоматично је да је готово сваки други графит - кукасти крст.

По речима Ивана Ножинића, саветника у ЈКП "Градско зеленило", у чијем саставу је антиграфитна јединица, поражавајуће је и тешко је објашњиво да је уопште могуће да нацистички симболи "ничу" на фасадама Новог Сада, града који је претрпео велике жртве нарочито у злогласној Новосадској рацији 1942. године.

- Можда се одговор може наћи у чињеници да млади људи данас слабије познају историју, или да их напросто привлачи оно што је забрањено - каже Ножинић за "Новости" и наглашава да је циљ да сви графити мржње буду уклоњени, а да се политичко опредељење, навијачке страсти, или љубавне поруке, не остављају на фасадама, него на другим, примеренијим местима које градска власт буде одредила.

Прочитајте још - Хитно уклонити кукасти крст!

Ножинић истиче веома добру сарадњу са појединим месним заједницама, као што је МЗ "Бошко Буха" на Лиману два, чији житељи редовно Комуналној полицији пријављују новонастале графите, па и сами учествују у њиховом уклањању.

- Врло лепа пракса је осликавање мурала, а нарочито бих истакао потез навијача ФК Војводина који су са спољне стране источне трибине стадиона "Карађорђе" осликали историјат и успехе клуба, а нешто слично урадили су и у ФК Кабел - наводи Ножинић, уз напомену да се о осликавању мурала на зградама мора најпре прибавити пристанак станара.

Мурал на ФК Војводина - леп пример Фото З. Г.

У просеку, антиграфитна јединица поводом графита мржње изађе на терен око 50 пута. Графити се чешће појављују у граду, махом у његовом централном делу, јер виновници претпостављају да ће ту теже бити откривени него на периферији, или у приградским насељима.

УКЛАЊАЊЕ ГРАФИТА

ЗА машинско уклањање графита, Град је ове године издвојио 7,2 милиона динара. Графите, првенствено на фасадама зграда које имају статус споменика, или су грађене од мермера (зграда СНП или Поште), специјалном техником уклањаће предузеће "ЛТС Аладин" из Новог Сада, које је тај посао добило на тендеру. Они ће радити по налогу Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције.