Пита из средњег века

З. РАЈИЋ

уторак, 16. 04. 2019. у 09:52

Пита из средњег века

Будући кувари правe питу Фото ГМ

У врбаском музеју радионица о "брзој храни" у прошлости. Јело припремљено од спелтиног брашна, сира и сремуша

У ГРАДСКОМ музеју у Врбасу одржана је радионица под називом "Средњовековни фаст фуд", као део акције "Позови комшију у музеј", која је у априлу посвећена угоститељству и гастрономији. Радионицу је водила историчарка уметности и гастрохеритолог Тамара Огњевић, директорка истраживачко-едукативне организације "Артис" из Београда, која је уз подршку ученика на смеру за куваре у Средњој економско-трговинској школи (СЕТШ) из Куле приказала посетиоцима како се у средњем веку правила пита.

Старо и до данас популарно јело припремљено је од интегралног и спелтиног брашна, сира, блитве, сремуша, јаја и масти. Ручно мешене коре ученици су тањили гранчицама са рашљама, а пита је испечена у старинским посудама у импровизованом огњишту у дворишту музеја. Посетиоцима је представљен средњовековни начин живота, а потом су могли и да пробају питу, коју су послужили будући конобари из СЕТШ. Општа оцена је да је средњовековна пита врло укусна.

- Ми све мање личимо на претке када је реч о култури обедовања. За њих би било незамисливо да једу сами, да стално нешто грицкају, да бацају храну, или да једу одређене намирнице ван сезоне - рекла је Огњевићева.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Врбас: Хуманост постаје бизнис?

Она је руководилац пројекта "Живети прошлост - Српска средњовековна гастрономија", који је окупио ствараоце различитих профила са циљем да се истражи и реконструише средњовековно гастрономско наслеђе. Огњевићева је заслужна за стварање нове синтетичке научне дисциплине - гастрономске херитологије, или гастрохеритологије, прихваћене у стручним круговима и подржане од Унеска, САНУ и Међународног савета музеја.

Печење у земљи, у старим посудама

ДИЈЕТА БИ ЗГРАНУЛА ПРЕТКЕ

- Човек у прошлости није имао привилегију да живи у изобиљу, па је страховао од глади, а храна је често била и божанска ствар. Кад би чули да је нама данас највећи проблем како да мање једемо и будемо виткији, наши преци би се згранули - казала је Огњевићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)