Петица за дуално образовање

И. МИТИЋ

уторак, 16. 04. 2019. у 10:28

Петица за дуално образовање

Фото ОУ у Власотинцу

Зашто је Техничка школа у Власотинцу постала "фасцинантно добра прича". Из пет округа југоисточне Србије за закон стижу само похвале

КОНФЕРЕНЦИЈА под називом "Техничка школа у функцији привреде" која је у Власотинцу окупила директоре и наставнике практичне наставе средњих стручних школа из пет округа југоисточне Србије је потврдила оправданост доношења Закона о дуалном образовању.

Осим тога што су учествовали у раду две радионице, те посетили фабрике у којима власотиначки ђаци обављају праксу, гости су се сагласили и у ставу да су модели успостављеног дуалног образовања - кроз пилот-пројекте - показали веома добре резултате у школовању кадрова за потребе привреде.

- Власотиначка Техничка школа је с правом названа "фасцинантно добра прича" - истакла је помоћник министра просвете задужена за дуално и предузетничко образовање Габријела Грујић. - Наша деца уче за оцену и она је само наша процена, али ако нема процене компаније, где се стичу вештине и знања, нема ни жељених резулата. Притом, дуални систем не спречава децу да наставе са образовањем, а и просветарима оставља простор да профиле мењају у складу са потребама привреде, на неколико година.


ПРОЧИТАЈТЕ И:ПРОМOЦИЈА ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА: Хоћу да знам шта радим


У дискусијама су учествовали и представници Привредне коморе Србије, Завода за унапређење образовања и васпитања, те Националне службе за запошљавање, Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), локалних самоуправа и шест власотиначких компанија у којима ђаци обављају стручну праксу. И, фирме су листом биле пуне хвале за ђаке који, како је истакнуто, код њих дођу као деца, а изађу као људи са формираним радним навикама и већим степеном одговорности.


ЗАДОВОЉНА И ПРЕДУЗЕЋА

ПРИВРЕДА је већ показала велико интересовање за улазак у систем дуалног образовања. Кроз пилот-пројекте, у сарадњи са Немачком, Аустријом и Швајцарском се већ ангажовало 600 предузећа, а ове године се очекује да њихов број достигне и хиљаду.