ПРОМЦИЈА ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА: Хоћу да знам шта радим

Ј. СИМИЋ

понедељак, 15. 04. 2019. у 08:45

ПРОМЦИЈА ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА: Хоћу да знам шта радим

Промоција најугледнијих 18 школа које образују - за привреду / Фото Град НС

У Новом Саду минулог викенда промовисане најуспешније школе у дуалном образовању. Укључено 4.500 ученика и 600 компанија. По завршетку ђаке одмах чека посао

НОВИ Сад је минулог викенда у просторијама Новосадског сајма угостио више од 1.000 ученика из 18 најугледнијих школа у Србији у дуалном образовању. Они су заједно са својим професорима учествовали на промоцији дуалних образовних профила под називом "Дуално образовање - Да знам шта радим".

Представљени су најбољи резултати дуалног модела уз поруку да је то један од најбољих избора ученика приликом уписа у средњу школу и да ученици на тај начин стичу знање и праксу које им омогућавају лакше запослење после школовања.

- У овом тренутку имамо 4.500 ученика и 600 компанија укључених у дуално образовање - рекла је помоћник министра за дуално и предузетничко образовање и васпитање Габријела Грујић у обраћању учесницима.

Грујићева је нагласила да Влада Србије даје снажну подршку оваквом виду школовања, "јер је то једини начин да млади стекну знања и вештине који ће им омогућити да се запосле одмах по стеченом жељеном нивоу образовања".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дуално образовање већ положило испит

На промоцији су се чула искуства ученика, професора и привредника. Од привредника је и потекла иницијатива за увођење дуалног образовања у нашој земљи, пошто су људи из привреде указали на то, да постоји проблем у проналажењу кадрова са функционалним и примењивим знањем.

- Привреда је пружила подршку стручним школама и отворила врата да ђаци већ током школовања уђу у фирме и, уз теоријско, стекну и емпиријско знање и упознају реално радно окружење. То је практично образовање на два места - у школи и компанији - рекла је руководилац Центра за едукацију и дуално образовање у Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић.

Процес дуалног образовања почео је 2016. године, а у овој години прва генерација ђака завршава школовање. Из ПКС поручују да ће, за почетак, више од стотину ученика бити запослено у фирмама, у којима су стицали праксу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ: Из клупе на час у компанију

НАЈУСПЕШНИЈИ

НА промоцији су представљене и најуспешније школе: Београд (Ваздухопловна академија, Политехничка школа за нове технологије, Пољопривредна школа са домом ученика), Земун (Саобраћајно-техничка школа), Лесковац (Висока пословна школа струковних студија, Школа за текстил и дизајн), Крагујевац (Средња стручна школа), Нови Сад (Машинска школа, Електротехничка школа "Михајло Пупин"), Суботица (Техничка школа "Иван Сарић", Хемијско-технолошка школа), као и техничке школе из Ужица, Ваљева, Власотинца и Зрењанина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације