Град Бранговић походили и Скандинавци

Бранко ПУЗОВИЋ

14. 04. 2019. у 07:00

Град Бранговић походили и Скандинавци

Изложба о Јеринином граду у галерији Народног музеја у Ваљеву / Фото Б. Пузовић

У Народном музеју у Ваљеву изложба са археолошким налазима утврђења у кањону Градац. У шестом веку ту је постојало насеље са око 200 кућа и више од 700 житеља

ЗАГОНЕТНО утврђење, површине око три хектара, у кањону реке Градац - Јеринин град, седам километара од Ваљева, убраја се међу најзначајније археолошке локалитете раног средњег века на подручју северозападне Србије. Открива празнине у историографији прелаза из позне антике у рани средњи век, а у утврђењу је пронађена и епископска столица, што потврђује да је био у питању значајан верски центар, те гробница у којој су сахрањене четири особе са подручја Скандинавије, Русије, Србије или Немачке!

Налази се на падинама тешко приступачног брда Браниг, изнад реке, у селу Бранговићу. Према истраживањима, у шестом веку ту је постојало насеље са око 200 кућа, те више од 700 житеља. Била је то, истичу стручњаци, велика насеобина, поготово што је безмало хиљаду година касније Ваљево, у време Турака, имало тек нешто више од 500 становника!

О ОВОМ истраживању, у галерији Народног музеја у Ваљеву приређена је изложба "Јеринин град Бранговић, град пре трга".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нова ограда око "Јерининог града"

- У Јеринином граду живели су цивили, војна посада, црквени великодостојници, занатлије - каже археолог Радивоје Арсић из Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву. - Постоји и добар налаз из периода сеобе народа, вероватно јединствен на тлу Србије. Открили смо грађевине из тог времена, као и посуде које још нису потпуно растумачене. Постојање тог слоја живота за српску археологију је веома значајно. Од шестог века, на том месту постојало је и црквено седиште, на које се вероватно настављају сва друга новијег датума.

Утврђење Јеринин град


АРСИЋ је аутор изложбе са кустосима археолозима Народног музеја у Ваљеву, Ђорђем Ђенићем и Елизабетом Чебашек, која истиче да су приказани различити типови керамике из гвозденог доба, преко античке епохе, до ране Византије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - “Јеринин град“ још пун тајни

- Нашли смо пољопривредне алатке, металне предмете, фибуле, те амфору за коју је утврђено да потиче са севера Африке - нагласила је Елизабета Чебашек. - Сачуван је, чак, траг видре која је на том подручју, у то време, живела.

Симболи на посудама Фото ЗЗСК Ваљево


БИСЕР АРХЕОЛОГИЈЕ

- ИСТРАЖИВАЊА Јерининог града и изложба у Народном музеју у Ваљеву важни су, јер су у њих укључени не само резултати ископавања и обраде налаза, већ и оно што је пронађено у области физичке антропологије, археозоологије и природних наука, те анимација, реконструкција, израде модела откривених објеката - рекао је др Дејан Радичевић, доцент на Одељењу за средњовековну археологију Филозофског факултета у Београду. - Овај локалитет је прави бисер у кањону Градца, пределу изузетних природних одлика, који би требало адекватно представити и, уз наставак истраживања, искористити за наредне генерације. Поготово што је до сада истражен свега квадратни километар, односно три одсто укупне површине утврђења!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације